Πολιτική|24.10.2018 12:16

Με νομοσχέδιο η επέκταση στα 12 μίλια

Βούλα Κεχαγιά

Δύο σηµαντικές εκπλήξεις ως προς την κυβερνητική πολιτική προέκυψαν στη διάρκεια της χθεσινής ηµέρας. Η πρώτη αφορά την αλλαγή του τρόπου µε την οποία ο Αλέξης Τσίπρας επιθυµεί ως νέος υπουργός Εξωτερικών να δροµολογήσει την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο συγκριτικά µε τον Νίκο Κοτζιά και η δεύτερη τις σκέψεις για απόσυρση -όπως όλα δείχνουν- της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας από τον λαό.

Για το θέµα της αιγιαλίτιδας ζώνης, σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η σχετική διαδικασία να µην προχωρήσει µε Προεδρικό ∆ιάταγµα, κάτι που είχε προαναγγείλει ο Νίκος Κοτζιάς κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο, αλλά µε την κατάθεση σχετικού νοµοσχεδίου στη Βουλή. Γίνεται σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν βιάζεται -εν όψει ίσως και του ταξιδιού του στην Κωνσταντινούπολη-, αλλά επιθυµεί να προηγηθούν διάλογος και ενηµέρωση των πολιτικών κοµµάτων προτού εκδηλωθεί η σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία για την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώµατος της χώρας.

Μάλιστα εξετάζεται η σύγκληση του Εθνικού Συµβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ενδεχοµένως και µε διευρυµένη σύνθεση. Η κίνηση Τσίπρα ερµηνεύεται από πολλούς, αν όχι ως «ακύρωση» της πρωτοβουλίας του προκατόχου του, επί της ουσίας τουλάχιστον ως «φρένο» στη µείζονος σηµασίας πολιτική και διπλωµατική κίνηση.

Η εκλογή του Προέδρου

Ως προς το θέµα της συνταγµατικής αναθεώρησης φαίνεται πως η κυβέρνηση διχάζεται, καθώς έχει δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στην εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας και στη διάκριση των ρόλων Κράτους - Εκκλησίας. Η αρχική της πρόταση αφορούσε την εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας από τη βάση σε περίπτωση αδυναµίας εκλογής από τη Βουλή στις δύο πρώτες ψηφοφορίες. Σύµφωνα µε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ που συζήτησε για την αναθεωρητική διαδικασία, «αποσυνδέεται η εκλογή του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής», χωρίς όµως να διευκρινίζεται ο τρόπος µε τον οποίο θα επιτυγχάνεται αυτό. Οι πληροφορίες λένε ότι η αντιπρόταση θέλει τον Πρόεδρο να εκλέγεται µε απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Πάντως αν κυριαρχήσει η πρόταση για αλλαγή στάσης του κυβερνώντος κόµµατος, δεν πρέπει να είναι άσχετη µε τις επιφυλάξεις που είχαν διατυπώσει κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος µε αλλεπάλληλες δηλώσεις του το τελευταίο διάστηµα.
Η σχετική συζήτηση θα συνεχιστεί στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτενείς αναφορές στη διενέργεια δηµοψηφισµάτων εθνικών ή τοπικών, όπως και στην κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και στην τροποποίηση του νόµου περί ευθύνης υπουργών.

Συνάντηση µε Ερντογάν

Εκτός από το ταξίδι στη Ρωσία έρχεται και επίσηµη επίσκεψη στην Τουρκία για τον Αλέξη Τσίπρα. Οπως προέκυψε από τη χθεσινή, πρώτη σύσκεψη υπό την προεδρία του στο υπουργείο Εξωτερικών, παρά το βαρύ κλίµα µε την Αγκυρα εξ αφορµής της πρόθεσης της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών προετοιµάζεται για νέα συνάντησή του µε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σηµειωτέον πως στο τελευταίο ραντεβού των δύο ηγετών, στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προσκαλέσει τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη.

Εχει τη σηµασία του το γεγονός ότι στον καταµερισµό των αρµοδιοτήτων ο Αλέξης Τσίπρας αναλαµβάνει κατ’ αποκλειστικότητα τις ∆ιευθύνσεις Βαλκανικής (ΠΓ∆Μ), Τουρκίας και Κύπρου, ενώ οι Πολιτικές ∆ιευθύνσεις ΟΗΕ και ΝΑΤΟ τίθενται υπό την παράλληλη αρµοδιότητα του ιδίου µε τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, του οποίου ο ρόλος αναβαθµίζεται.