Πολιτική|29.10.2019 20:32

Οι πιο άκυρες τοποθετήσεις - παρεμβάσεις πολιτικών για την 28η Οκτωβρίου

Γιάννης Πολίτης

«Η εθνική μας εορτή θυμίζει όσο ποτέ τις αξίες της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού». Αυτό είναι μόνο μέρος της δήλωσης που έκανε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, για την 28η Οκτωβρίου. Η δήλωσή της αυτή σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στα social media και δεν ήταν η μοναδική. 

Αρκετοί πολιτικοί όπως η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης, με τις αναρτήσεις τους για την εθνική επέτειο από το «ΟΧΙ» προκάλεσαν αντιδράσεις. Το ethnos.gr μάζεψε τις πολιτικές δηλώσεις που σημάδεψαν την 28η Οκτωβρίου αλλά και τις αντιδράσεις χρηστών στα social media. 

Νίκη Κεραμέως

Η αρχή έγινε με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία στο μήνυμά της όχι μόνο δεν αναφέρθηκε στους αγώνες των Ελλήνων κατά του φασισμού και του ναζισμού, αλλά περιορίστηκε να αναφερθεί στο ότι «οι ακραίες φωνές του λαϊκισμού επιδιώκουν να δυναμώσουν. Ο ατομικισμός και η αποξένωση μαστίζουν την ανθρωπότητα. Είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναβιώσουμε αξίες, όπως η αυταπάρνηση, ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη, που μας επιτρέπουν, σήμερα, να ζούμε σε μία ελεύθερη, δημοκρατική χώρα». Η παραπάνω αναφορά της κ. Κεραμέως προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Δείτε τα tweets

T
T
T
T
T
T

Πάντως η κ. Κεραμέως τη Δευτέρα, ανήμερα της 79ης επετείου δήλωσε ότι «τιμούμε εκείνους οι οποίοι πολέμησαν και θυσίασαν την ίδια τους τη ζωή για την ελευθερία, για τη δημοκρατία, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό». 

Δόμνα Μιχαηλίδου

Άλλο ένα κυβερνητικό στέλεχος που προχώρησε σε άστοχη δήλωση ήταν η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου. Σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε ότι «η εθνική μας εορτή μας θυμίζει όσο ποτέ τις αξίες της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού». Μάλιστα, στην ίδια ανάρτηση χρησιμοποίησε ως χάσταγκ το #alberteinstein. 

Δείτε τα tweets

T
T
T
T
T
T

Πέτρος Κόκκαλης

Επόμενη δήλωση που έγινε viral ήταν αυτή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κόκκαλη. Στο μήνυμά του ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι «"Αέρα" φώναζαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, που είπαν ΟΧΙ στο φασισμό. Για Αέρα θα παρακαλάνε τα παιδιά και τα εγγόνια μας, αν δεν πούμε Εμείς σήμερα ΟΧΙ στα ορυκτά καύσιμα». 

Δείτε τα tweets

T
T

ΔΑΠ - ΝΔΦΚ «Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών»

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ «Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ε.Μ.Π. Συγκεκριμένα, η φοιτητική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας, θέλοντας να τιμήσει την 79η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, άλλαξε με photoshop την αμερικανική σημαία με την ελληνική, σε φωτογραφία που απεικονίζονται Aμερικανοί στρατιώτες στη μάχη του Ίβο Τζίμα στην Ιαπωνία, ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ιαπωνικές δυνάμεις.

Για την ιστορία, στη συγκεκριμένη φωτογραφία δείχνει Αμερικανούς στρατιώτες στη μάχη του Ίβο Τζίμα (νησί της Ιαπωνίας), η οποία διεξήχθη από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 1945, ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ιαπωνικές δυνάμεις.

Δείτε τα tweets

T
T
T
T
T
T
Πέτρος ΚόκκαληςΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΔόμνα Μιχαηλίδου28η Οκτωβρίου