Πολιτική|30.10.2019 10:32

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιδράσει με επιστολή-διάβημα για την προανακριτική

Βούλα Κεχαγιά

Πολιτικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να εκφραστούν ακόμη και με επιστολή-διάβημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, προς τον πρόεδρο της Βουλής, για την εξαίρεση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από την προανακριτική που συγκροτήθηκε για να διερευνήσει τις αιτιάσεις περί σκευωρίας στη Novartis θα αναληφθούν τις επόμενες ώρες.

Το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής και επίσης ότι δεν αποδέχεται την αντικατάσταση των δύο βουλευτών του. Ως εκ τούτου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η νέα συνεδρίαση της επιτροπής την Πέμπτη στη Βουλή, όπου, όπως άφησαν με σαφήνεια να εννοηθεί, οι δύο εξαιρεθέντες (με απόφαση Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ) βουλευτές θα δώσουν και πάλι το «παρών». Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις χθεσινές εξελίξεις, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

«Πρόκειται για εξέλιξη που δεν έχει ξανασυμβεί σε προανακριτική, δηλαδή αυτοί που προτείνουν την εξαίρεση βουλευτών να αποφασίσουν και για την εξαίρεσή τους» λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα κάνει το χατίρι στην κυβέρνηση και στο ΚΙΝΑΛ να αποχωρήσει από την προανακριτική, επομένως θα παραμείνει για να ξετυλίξει κρίσιμες πτυχές του σκανδάλου Novartis.

«Πρόκειται για πολιτική μεθόδευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να φιμώσει τους αντιπάλους του» ήταν η άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αναγνώστηκε από την Όλγα Γεροβασίλη προαναγγέλλονται πολιτικές πρωτοβουλίες, με την επισήμανση ότι ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να φιμωθούν ούτε η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis θα συσκοτισθεί.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η γνωμοδότηση που παρουσίασαν Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ για να στηρίξουν την εξαίρεση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από την επιτροπή φέρει την υπογραφή νομικού που συγχρόνως έχει εκπροσωπήσει ως δικηγόρος για την υπόθεση Novartis ο διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αμέσως μετά τις χθεσινές εξελίξεις, μίλησε για βαρύτατο στίγμα, που θα ακολουθεί όσους εμπνεύστηκαν τη μεθόδευση, αλλά και σε όσους την υλοποίησαν, για ολόκληρο τον πολιτικό τους βίο.

«Η απόφαση αυτή δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στον νόμο και μας εισάγει σε μια σκοτεινή κοινοβουλευτική περίοδο» σχολίασε στο Τwitter, με την επισήμανση πως «η Ν.Δ. σε αγαστή συνεργασία με τη φράξια Σαμαρά κάνει επίδειξη αυταρχισμού».

Στην Κουμουνδούρου θυμίζουν πως η επιτροπή δεν έχει κανένα δικαίωμα να ορίζει ποια θα είναι τα μέλη της καθώς αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του εκάστοτε Προέδρου των κοινοβουλευτικών ομάδων. Προσθέτουν ότι μέσα στην επιτροπή οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ παραδέχτηκαν πως θέλουν την εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δήθεν δεν είναι αμερόληπτοι, γιατί έχουν εκφράσει την άποψη ότι η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο.

προανακριτικήΔημήτρης ΤζανακόπουλοςΣΥΡΙΖΑNovartisΠαύλος Πολάκης