Πολιτική|31.10.2019 14:18

ΣΥΡΙΖΑ για Novartis: Κατηγορούν την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή - Η στάση του προέδρου

Βούλα Κεχαγιά

Eρωτήματα για την αλλαγή στάσης του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής που διερευνά τις καταγγελίες περί σκευωρίας για την υπόθεση Novartis θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, εν αναμονή της εξέλιξης του θέματος που έχει προκύψει με την εξαίρεση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη κατόπιν αιτήματος Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ.

Είναι ενδεικτικό πως κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της προανακριτικής εις βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ο πρόεδρός της και βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Μπουγάς διατύπωσε μία άποψη αναφορικά με την εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που καμία σχέση δεν έχει με τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε το θέμα και ελήφθησαν οι αποφάσεις στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης.

Μάλιστα, η άποψη που εξέφρασε ο κ. Μπουγάς, αφού προηγουμένως το σχετικό αίτημα περί εξαίρεσης διατυπώθηκε από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, ήταν κοντά στην άποψη που διατυπώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με καλά πληροφορημένες πηγές, με το ξεκίνημα της πρώτης συνεδρίασης, ο πρόεδρος της προανακριτικής σχολίασε πως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει μόνο σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, αλλά και εξαιρετικά δυσερμήνευτες νομικές διαστάσεις.

Μάλιστα ο κ. Μπουγάς φέρεται να επικαλέστηκε όσα είχαν πει για το θέμα της εξαίρεσης συμμετέχοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή, παραπέμποντας  στη διάταξη του άρθρου 14, λέγοντας ότι ορθά ελέχθησαν από τους συναδέλφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συγκεκριμένη διάταξη αναφέρεται σε μάρτυρα που είχε ήδη εξεταστεί και όχι σε μάρτυρες  που επρόκειτο κάποια στιγμή να εξεταστούν όπως οι κύριοι Τζανακόπουλος και Πολάκης. Σημειωτέον πως πρώτος στη λίστα των μαρτύρων είναι ο κ. Φρουζής της Novartis, και όχι οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως, ο Ιωάννης Μπουγάς φέρεται να πρόσθεσε ότι η άποψη είναι δική του, και όχι του προεδρείου, και ότι έπρεπε να εξεταστεί περαιτέρω. Πάντως, εντύπωση προκαλεί και διαρροή που προήλθε από τη Ν.Δ., την ίδια ημέρα σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της προανακριτικής, δηλαδή ο κ. Μπουγάς, είχε διαφοροποιηθεί από τη γραμμή που αποφασίστηκε σε σύσκεψη του κυβερνώντος κόμματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι η επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα να καθορίζει με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπείται κάθε κόμμα σ’ αυτήν κάτι που αποτελεί δικαίωμα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας και ειδικά του Προέδρου της. 

Σε ό,τι αφορά τη γνωμοδότηση της επιτροπής, η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει πως είναι απολύτως προσχηματική, αφού το μοναδικό όργανο που θα μπορούσε να εξετάσει ζητήματα σχετικά με τη σύνθεση της προανακριτικής είναι η Ολομέλεια της Βουλής.

προανακριτικήΔημήτρης ΤζανακόπουλοςΠαύλος ΠολάκηςNovartisΣΥΡΙΖΑ