Πολιτική|03.11.2019 19:44

Novartis: Η υπόθεση που έβαλε φωτιά σε Βουλή και δικαιοσύνη

Newsroom

Σε πολιτικό επίπεδο η υπόθεση Novartis «έσκασε» στις 5 Φεβρουαρίου 2018, όταν η τότε ηγεσία του υπουργείου ∆ικαιοσύνης γνωστοποίησε έξω από το Μέγαρο Μαξίµου τη δικαστική διερεύνησή της µε αναφορές στο «µεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Οι δηλώσεις των κ. Κοντονή και Παπαγγελόπουλου προκάλεσαν την οξύτατη αντίδραση των κοµµάτων της αντιπολίτευσης και πρώτιστα της Νέας ∆ηµοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ. Η δικογραφία αφορούσε δύο πρώην πρωθυπουργούς, τους Αντώνη Σαµαρά και Παναγιώτη Πικραµµένο και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, ∆ηµήτρη Αβραµόπουλο, Αδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλµά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουµάνη. Στη Βουλή στήθηκαν δέκα ξεχωριστές κάλπες, µε τους «εµπλεκόµενους» να καταγγέλλουν τους προστατευόµενους µάρτυρες που κατέθεσαν στους εισαγγελείς, ζητώντας να δηµοσιοποιηθούν τα στοιχεία των «κουκουλοφόρων».

Ο φάκελος της Novartis επέστρεψε στη ∆ικαιοσύνη, η οποία την περασµένη άνοιξη έκλεισε τη δικογραφία για επτά από τα δέκα πρόσωπα που κατηγορούνταν για ανάµειξη στο σκάνδαλο. Πριν από µερικές ηµέρες η Βουλή αποφάσισε την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, εις βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ενώ σε εκκρεµότητα βρίσκεται ακόµη η δικαστική διαδικασία που αφορά τους Αδωνι Γεωργιάδη και ∆ηµήτρη Αβραµόπουλο.

Στο µεταξύ, µε βάση µηνυτήριες αναφορές που είχαν καταθέσει οι κ. Σαµαράς και Βενιζέλος, στη Βουλή έφτασε νέος φάκελος µε το ερώτηµα της σκευωρίας στην υπόθεση Novartis που εµπεριείχε τα ονόµατα των Αλ. Τσίπρα και ∆ηµ. Παπαγγελόπουλου. Η κυβέρνηση αποφάσισε να οδηγήσει σε προανακριτική µόνο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι δεν µπορείς να σύρεις σε ειδικά δικαστήρια πρώην πρωθυπουργούς όταν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Η κυβέρνηση της Ν∆ έλαµψε διά της απουσίας της από τα υπουργικά έδρανα κατά τη συζήτηση της πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία ξεκίνησε σε εκρηκτικό κλίµα, µε το ΚΙΝΑΛ και τη Ν∆ να ψηφίζουν υπέρ της εξαίρεσης των ∆. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη από τη συµµετοχή τους στην επιτροπή, µε το αιτιολογικό ανάµεσα σε άλλα ότι δεν θα ήταν αµερόληπτοι.

Novartis