Πολιτική|21.11.2019 22:35

Τσίπρας για την κυβέρνηση της ΝΔ: Ανίκανη, ξεδιάντροπη και με αδέξιους Δεξιούς

Βούλα Κεχαγιά

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι κόμμα του χεριού τους» εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Νίκαια, τον τελευταίο σταθμό της πορείας του προς τον λαό, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού και της διεύρυνσης του κόμματος.

Λίγες ώρες πριν από την αναμέτρησή του στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού» έπειτα από επίκαιρη συζήτηση που κατέθεσε ο ίδιος προ δεκαπενθημέρου με αιχμή τα δωράκια προς τραπεζίτες και «λευκά κολάρα» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε οξύτατους χαρακτηρισμούς για να περιγράψει την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Ακραία συντηρητική», «ακραία νεοφιλελεύθερη», «ανίκανη», και «ξεδιάντροπη».

Μάλιστα εξήγησε γιατί προσδιορίζει με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση Μητσοτάκη θυμίζοντας τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, την επίθεση των ΜΑΤ στην Ευελπίδων, την επέμβαση της αστυνομίας στο Γκάζι «λες και βρισκόμαστε στα καρτέλ της Κολομβίας», την είσοδο αστυνομικών στους κινηματογράφους, αλλά και την τοποθέτηση κοριών γεωεντοπισμού σε αυτοκίνητα από αστυνομικούς. «Σε άλλη χώρα αυτή η αποκάλυψη θα αποτελούσε μείζον θέμα στα ΜΜΕ για μία εβδομάδα, εδώ τσιμουδιά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει: « Θα μού επιτεθούν γι’ αυτά που λέω, εδώ κόντεψαν να με φάνε που πήγα στην πορεία του Πολυτεχνείου».

Μάλιστα προειδοποίησε πως όσοι νομίζουν ότι έχουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο τσεπάκι τους, «καλό είναι να το ξεχάσουν» αναφέροντας πως «τους έπιασε ο πόνος για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεροποιηθεί ως πόλος της Κεντροαριστεράς». Επίσης, εξηγώντας τον χαρακτηρισμό «νεοφιλελεύθερη» κυβέρνηση θύμισε πως η ΝΔ πέρασε όλα τα αιτήματα του ΣΕΒ, «δεν είναι τυχαίο ότι η ασυδοσία στους χώρους εργασίας επέστρεψε», ούτε τυχαία η μεταβολή 60-40 υπέρ της μερικής απασχόλησης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει το αντίθετο.

Για τη μεσαία τάξη διερωτήθηκε πού είναι οι μεγάλες φοροελαφρύνσεις που θα έβλεπε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε 200 εκ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ από τον πάτο του βαρελιού που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε γεμίσει. Σημείωσε ότι με βάση το νέο φορολογικό, οι ελαφρύνσεις για την μεσαία τάξη θα είναι 17 ευρώ τον χρόνο, αντιθέτως η επιβάρυνση στη ΔΕΗ θα είναι 100 ευρώ ετησίως.

Μιλώντας για το Προσφυγικό στάθηκε στην κυβερνητική ανικανότητα, μίλησε για αδέξιους Δεξιούς και σχολίασε πως ο Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένο στη δική του ακραία ρητορική. Στάθηκε στο γεγονός πως ο υφυπουργός Άμυνας έδειξε την εγκατάσταση της νέας φυλακής για τους πρόσφυγες σε ακατοίκητο, απομονωμένο νησί στη μέση του Αιγαίου και παρατήρησε πως «εάν αυτό είναι το σχέδιο ο πρωθυπουργός να κάνει αίτηση να ενταχθεί η Ελλάδα στην ομάδα του Βίζεγκραντ παρέα με τον Όρμπαν».

Επιπλέον, είπε ότι  αυτό που συνέβη με την αλλαγή των Ποινικών Κωδίκων είναι ξεδιάντροπο διότι ήθελαν να περάσουν δύο συγκεκριμένα ντιλς, όπως είπε, με τους τραπεζίτες (ασυλία-θαλασσοδάνεια) και σε εγκληματίες του λευκού κολάρου που έχουν καταχραστεί το ελληνικό δημόσιο, για αποδέσμευση των κατασχεμένων τους περιουσιακών στοιχείων.

Αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και στο άρθρο 86 του Συντάγματος «ό,τι πιο κατάπτυστο υπάρχει στο Σύνταγμα», για να παρατηρήσει ότι η κυβέρνηση λέει «όχι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ διότι «αν κάποιοι σήμερα κοκορεύονται με θράσος για τη Νοβάρτις, το κάνουν διότι ξέρουν ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματά τους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξε λέγοντας ότι «στόχος μας δεν είναι να επιστρέψουμε απλώς στις καρέκλες της εξουσίας» καλώντας τους πολίτες να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους.

Αλέξης ΤσίπραςκυβέρνησηΝίκαια