Πολιτική|23.11.2019 11:27

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Ξεκινά με... απουσίες και έντονη εσωκομματική αντιπαράθεση

Newsroom

Σην τελική ευθεία για την κρίσιμη αντιπαράθεση στον ... αγωνιστικό χώρο του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται ήδη άνθρωποι όλων των τάσεων. Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχε αναβληθεί λόγω των εκλογών της 7ης Ιουλίου και το είχε συγκαλέσει η Φώφη Γεννηματά γιατί υπήρχε τυπικήυποχρέωση (διεξαγωγή συνεδρίου κάθε 4 έτη), αλλά και γιατί θέλησε να λήξει την εσωστρέφεια της παράταξης. 

Οι σύνεδροι – που θα είναι οι ίδιοι και δεν εξελέγησαν όπως ζητούσαν κυρίως ο Παύλος Γερουλάνος αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης – ελέγχονται από την ηγετική ομάδα. Θα κληθούν λοιπόν να αποφασίσουν να αντιστοιχήσουν θεσμικά το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ με εκείνο του Κινήματος Αλλαγής. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι και πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (η πρώην Κεντρική Επιτροπή) θα είναι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ , τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ θα είναι και εκείνα που θα μετέχουν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στο αντίστοιχο όργανο του ΚΙΝΑΛ και ούτω καθ’ εξής.

Το σημερινό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα επιμηκύνει την θητεία της Φώφης Γεννηματά ως το 2021 στην ηγεσία του κόμματος, καθώς είναι και πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Τότε, τον Νοέμβριο του 2021, θα γίνει συνέδριο του ΚΙΝΑΛ από εκλεγμένους συνέδρους, όπου όποιος εκλεγεί πρόεδρος θα είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η Φώφη Γεννηματά έχει διαμηνύσει ότι μετά το Συνέδριο αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν πρόκειται να δεχθεί στο εσωτερικό νέα κύματα γκρίνιας, μιζέριας ή υπονόμευσης των στόχων. Οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν δε, ότι τα μηνύματα της κυρίας Γεννηματά- όπως αυτά που έστειλε από την Πάτρα τη περασμένη Δευτέρα- παραπέμπουν ακόμη και σε διαγραφές στελεχών που εμφανίζουν τάσεις ...ανυπακοής στις αποφάσεις του κόμματος εντός του Συνεδρίου. 

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει στις 17:00 στο ΣΕΦ με ομιλία της Φώφης Γεννηματά. Θα ακολουθήσει ομιλία του γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος θα παρουσιάσει το νέο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης που θα παρουσιάσει τη διακήρυξη και ο διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης που θα αναλύσει τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ν. Ανδρουλάκης θα πάρει το λόγο την Κυριακή, όπως πιθανότατα και ο Παύλος Γερουλάνος ενώ το Συνέδριο θα λήξει την Κυριακή με το κλείσιμο της Φώφης Γεννηματά και την ψηφοφορία που αναμένεται κατά τις 18:00.

Συνέδριο με... απουσίες από τους πρώην προέδρους

Αυτό που προβληματίζει τους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά είναι η εικόνα που θα μεταδώσουν οι απουσίες των επωνύμων. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε προσωπική πρόσκληση και στους τρεις πρώην προέδρους του κόμματος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε με ένα «ευχαριστώ για την πρόσκληση. Καλή επιτυχία».  

Με την παρουσία του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα απαντήσει ο Κώστας Σημίτης στην πρόσκληση της κυρίας Φώφης Γεννηματά, παρά τις ενστάσεις που διατηρεί ο πρώην πρωθυπουργός για ορισμένες επιλογές της σημερινής ηγεσίας του κόμματος.

Ο κ. Σημίτης – εις εκ των συνιδρυτών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει- δεν πρόκειται να απαντήσει επισήμως για την αποδοχή ή όχι της πρόσκλησης στο Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος.

Γι' αυτό και μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει στείλει απαντητική επιστολή στο κάλεσμα της αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, η οποία και τον επισκέφτηκε στο γραφείο του στη βουλή την περασμένη Τρίτη. Κατά την διάρκεια της συνάντησης λέγεται ότι έγινε αναλυτική συζήτηση η οποία ωστόσο δεν κατέληξε σε «δια ταύτα».

Το κεντρικό πρόσωπο του συνεδρίου είναι η Φώφη Γεννηματά. Όχι επειδή το συνέδριο αναμένεται να επικυρώσει, μέσω της έγκρισης των αλλαγών στο καταστατικό, την επιμήκυνση της θητείας της στη θέση του προέδρου.

Αλλά γιατί από τους τόνους που θα χρησιμοποιήσει στην ομιλία της και ειδικά απέναντι στις εστίες εσωκομματικής αμφισβήτησης θα προδιαγράψουν το τοπίο που θα διαμορφωθεί από τη Δευτέρα.

Γερουλάνος: Δεν έχω λάβει επίσημη πρόσκληση

Για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος. 

«Εξελίσσεται σε ένα συνέδριο – παρωδία, με ένα μόνο σκοπό, την επιμήκυνση της θητείας της κ. Γεννηματά στην ηγεσία» και πρόσθεσε «το να κάνεις ένα συνέδριο με διορισμένους συνέδρους και με μόνο ζητούμενο την απόφαση επιμήκυνσης της θητείας της ηγεσίας, στέλνεις λάθος μήνυμα στους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Action 24.

«Ένα δημοκρατικό συνέδριο θα πρέπει να έχει τρεις στόχους: α) τις θέσεις προτάσεις, β) την στρατηγική και γ) το καταστατικό» και συμπλήρωσε «αντιθέτως διοργανώνεται ένα συνέδριο όπου φιμώνεται η άλλη πλευρά» πρόσθεσε. «Πριν δύο χρόνια η κ. Γεννηματά ακολούθησε μια στρατηγική με άνοιγμα προς προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς, αλλά αυτό εγχείρημα απέτυχε» επεσήμανε στη συνέχεια.

«Δεν ζητάω επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά πριν αλλάξεις τα σύμβολα σου, πρέπει να εξηγήσεις στους πολίτες ποια είναι η στρατηγική σου και ποιο θα είναι το πολιτικό προσωπικό» υπογράμμισε ο κ. Γερουλάνος. «Εγώ έχω καταθέσει πλατφόρμα, αλλά δεν συζητήθηκε. Συνεπώς τα λόγια περί πλατφόρμας είναι ‘’κούφια’’» είπε ακόμη.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι «δεν έχω λάβει επίσημα πρόσκληση για να πάω στο συνέδριο, αλλά λογικά είμαι καλεσμένος γιατί είμαι και μέλος της ΚΟΕΣ. Αλλά θα πάω στο συνέδριο». Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις του με τη Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι δεν εμπλέκει τις προσωπικές σχέσεις με την πολιτική διαφωνία.

συνέδριοΠαύλος ΓερουλάνοςΚΙΝΑΛΠΑΣΟΚΦώφη Γεννηματά