Πολιτική|26.10.2018 13:09

Γιάννος Παπαντωνίου: Η άνοδος και η πτώση

Γιάννης Πολίτης

Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ένας από τους πρωτεργάτες της εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου γεννήθηκε το 1949 στο Παρίσι. Πατέρας του ο Παναγιώτης Πανόπουλος και μητέρα του η Ευαγγελία Παπαντωνίου. Οι γονείς του δεν παντρεύτηκαν ποτέ και κράτησε το όνομα της μητέρας του, καθώς μεγάλωσε μαζί της. Μάλιστα η μητέρα του ήταν η πρώτη γυναίκα Γενική Διευθύντρια στην ιστορία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. 

Οι σπουδές του στα Οικονομικά και στην Ιστορία

Μόλις τέλειωσε το σχολείο ξεκίνησε τις σπουδές του αρχικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετέπειτα σε αυτό του Ουισκόνσιν. Παράλληλα σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Αμέσως μετά πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο του Κέημπριτζ. Την περίοδο 1977 - 1978 δίδαξε ως ειδικός επιστήμονας στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η πρώτη επαφή με την πολιτική και η γνωριμία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Ο Γιάννος Παπαντωνίου δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στο ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι και το 1980. Τότε είναι η περίοδος όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για να αναλάβει την Πρωθυπουργία της χώρας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου μελετάει μια επιστημονική δημοσίευση του Γιάννου Παπαντωνίου που αφορά την ειδική σχέση της Ελλάδας με την ΕΟΚ και αμέσως του τηλεφωνεί. Του ζητάει να πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ όπως και γίνεται. Η πολιτική του καριέρα ξεκινάει στις ευρωεκλογές του 1981 οπότε και εκλέγεται ευρωβουλευτής. Το 1984 αναλαμβάνει σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομίας. Το 1985 οι εκλογές γίνονται με λίστα και ο Ανδρέας Παπανδρέου τον τοποθετεί στο ψηφοδέλτιο της Α' Αθήνας. Θα περάσει για πρώτη φορά το κατώφλι του Κοινοβουλίου το 1988 όταν και καλείται να αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Απόστολο Λάζαρη. Θα εκλεγεί ξανά βουλευτής στις εκλογές του Ιουνίου του 1989, του 1990, του 1993, του 1996,του 2000 και του 2004.

Ο Γιάννος υπουργός 

Βρισκόμαστε στο 1994. Ο Γιάννος Παπαντωνίου από υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας θα αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Θα παραμείνει σε αυτή τη θέση μέχρι και το 1996. Μετά την εκλογική νίκη του Κώστα Σημίτη, ο Παπαντωνίου αναβαθμίζεται και γίνεται ο "τσάρος της ελληνικής οικονομίας". Είναι η περίοδος που πραγματοποιείται η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Το 2001 ο Κώστας Σημίτης, τον τοποθετεί στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. 

Η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση

Το 2012 όταν και έγινε η δημοσίευση της «Λίστας Λαγκάρντ» εντοπίζεται στην ελβετική τράπεζα HSBC λογαριασμός ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, στο όνομα της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου. Ο Γιάννος Παπαντωνίου καταδικάστηκε πρωτόδικα για τη συγκεκριμένη υπόθεση.  Για αυτή την υπόθεση καταδικάστηκε πρωτόδικα για το πλημμέλημα της «ψευδούς υποβολής πόθεν έσχες» σε χρηματικό πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ και εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4 ετών, με το κόστος της εξαγοράς να είναι 10 ευρώ η μέρα.

Το 2015 η υπόθεση θα μεταφερθεί στις αίθουσες του Εφετείου. Εκεί το πρόστιμο θα μειωθεί σε 20.000 ευρώ, ενώ παρέμεινε το ίδιο κόστος εξαγοράς με την πρωτόδικη απόφαση. Παρά το γεγονός ότι το πρόστιμο και η εξαγοράσιμη ποινή επικυρώθηκαν και από τον Άρειο Πάγο,η υπόθεση βρίσκεται ακόμα υπό εκρεμμότητα, καθώς ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου οδηγείται στη φυλακή

Μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας απολογητικής διαδικασίας που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών ύψους 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων τις οποίες φέρεται να έλαβε ο Γιάννος Παπαντωνίου, προφυλακιστέοι κρίθηκαν τόσο ο πρώην υπουργός όσο και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου. Αφού πέρασαν το βράδυ στη ΓΑΔΑ, σήμερα οδηγήθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου ο Γιάννος Παπαντωνίου θα φυλακιστεί στην πρώην πτέρυγα της 17 Νοέμβρη. 

Το βαρύ κατηγορητήριο 

Κατά τη διήμερη απολογητική διαδικασία, ο Γιάννος Παπαντωνίου φέρεται να δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις για τη σύμβαση που, δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της, τον κατέστησε υπόλογο ενώπιον της Δικαιοσύνης. Είναι η σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Στο βαρύτατο κατηγορητήριο, που υπερίσχυσε έναντι των απαντήσεων του πρώην υπουργού και της συζύγου του στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την ποινική τους μεταχείριση, αναφέρεται ότι για την επίμαχη σύμβαση ο Γιάννος Παπαντωνίου έλαβε ως δώρο το επίμαχο χρηματικό ποσό. Μάλιστα οι ανακριτές θεωρούν τα χρήματα αυτά μέρος ενός ποσού περίπου 4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που ερευνάται καθώς πιθανολογείται πως διατέθηκαν για να προωθηθούν συγκεκριμένες συμβάσεις του Υπουργείου Άμυνας.

Το ποσόν της δωροδοκίας που καταλογίζεται στον κ. Παπαντωνίου φαίνεται να είναι σε άμεση σχέση με το κόστος για το έργο της αναβάθμισης των φρεγατών, περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ , χρήματα που πλέον οι ανακριτές θεωρούν ζημιά του Δημοσίου.

Γιάννος ΠαπαντωνίουΠΑΣΟΚφυλακήΚώστας ΣημίτηςΑνδρέας Παπανδρέου