Πολιτική|08.12.2019 20:37

Βία από την Αστυνομία: Σάλος με τα περιστατικά - Πώς απαντά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Newsroom

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την οποία απαντά στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εικόνες βίας που έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από το βράδυ της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του γραφείου Τύπου, καταγγέλλει αστυνομία και κυβέρνηση για «την ακραία καταστολή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών, στην πορεία για τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου. Πρώτο ψέμα η ακραία καταστολή. Δεν υπήρξε. Όπως δεν υπήρξαν και επεισόδια στις τρεις διαδηλώσεις από το Σάββατο έως το βράδυ της Κυριακής», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο, σημειώνοντας πως τα ΜΑΤ «εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας». 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΠΡΟΠΟ:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του γραφείου Τύπου, καταγγέλλει αστυνομία και κυβέρνηση για "την ακραία καταστολή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών, στην πορεία για τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου". Πρώτο ψέμα η ακραία καταστολή. Δεν υπήρξε. Όπως δεν υπήρξαν και επεισόδια στις τρεις διαδηλώσεις από το Σάββατο έως το βράδυ της Κυριακής.

Δυστυχώς οι συνθήκες και η απειλή αναταραχής επέβαλαν να κινητοποιηθούν πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Φυσικά η ηγεσία της αστυνομίας και η κυβέρνηση θα ήταν ικανοποιημένες εάν οι διαδηλώσεις γίνονταν με παρουσία ελάχιστων αστυνομικών και όχι 3.500. Η Αστυνομία έχει άλλες προτεραιότητες να ικανοποιήσει προς όφελος των πολιτών.

Όταν όμως κάθε χρόνο σε επετείους όπως η 17η Νοέμβρη και η 6η Δεκεμβρίου, υπάρχουν ευρείας τάξης επεισόδια και καταστροφές, τότε αυτή η κυβέρνηση και η αστυνομία πρέπει να βάλουν ένα τέλος. Στις φετινές επετείους οι εκδηλώσεις και οι διαδηλώσεις έγιναν, αλλά η Αθήνα δεν κάηκε! Οι περιουσίες των πολιτών, η ειρήνη της πόλης διαφυλάχθηκαν αλλά και το κίνημα της νεολαίας περιφρουρήθηκε και δεν αμαυρώθηκε από επεισόδια. Ισχύει δηλαδή το αντίστροφο από αυτό που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ περί "μοναδικού στόχου να εκφοβίσει-η κυβέρνηση- το κίνημα της νεολαίας που αντιστέκεται και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον".

Οι άντρες των ΜΑΤ δεν "εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας", συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότωφ και τις πέτρες στα χέρια. Η διαδήλωση άλλωστε είχε τελειώσει περίπου 2 ώρες πριν. Οι σκηνές βίας στα Εξάρχεια δεν είναι κίνημα νεολαίας, γιατί δεν διεκδικεί τίποτα άλλο πέραν της τυφλής βίας, της δυνατότητας να σπάει και να καίει. Οι 12 που συνελήφθησαν, το βίντεο που κυκλοφορεί είναι από εκεί, όχι από τις διαδηλώσεις. Με σακίδια γεμάτα πέτρες, με τα μάρμαρα της πλατείας πάλι σπασμένα, με μολότωφ. Αν αυτό εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ κίνημα νεολαίας ας το ξανασκεφθεί.

Κι αν υπάρχουν, στις δύσκολες συνθήκες οδομαχιών, περιστατικά υπέρβασης από την αστυνομία, υπάρχουν θεσμοποιημένες διαδικασίες για να ελεγχθούν οι όποιες υπερβάσεις. Η δημοκρατική νομιμότητα στην Ελλάδα δεν αμφισβητείται και οι διαδικασίες που την διασφαλίζουν επίσης δεν αμφισβητούνται. Η Αστυνομία και η κυβέρνηση σέβονται τη νομιμότητα. Και την εξασφαλίζουν με μεγάλο κόπο απέναντι σε μειοψηφίες βίας, που άλλοι αναγορεύουν σε κίνημα νεολαίας, δυσφημώντας βαθιά το τελευταίο».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την πλήρη ευθύνη για τις εικόνες ντροπής

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, εγκαλώντας την κυβέρνηση για «ακραία καταστολή» και για «συνέχεια του κράτους της δεξιάς των δεκαετιών του '50 και '60». 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Η ακραία καταστολή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών, στην πορεία για τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου, έχει ως μοναδικό στόχο να εκφοβίσει το κίνημα της νεολαίας που αντιστέκεται και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον.  Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την πλήρη ευθύνη για τις εικόνες ντροπής, με άντρες των ΜΑΤ να εξευτελίζουν διαδηλωτές, που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας.  Παρά το δήθεν "σύγχρονο" προφίλ που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει, οι πρακτικές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά συνέχεια του κράτους της δεξιάς των δεκαετιών του '50 και '60». 

Η φωτογραφία του προσαχθέντα με το εσώρουχο που προκάλεσε αντιδράσεις

Το διαδίκτυο μονοπωλεί από το βράδυ της Παρασκευής 6/12 μια φωτογραφία που δείχνει την προσαγωγή ενός ατόμου στα Εξάρχεια, μετά τις πορείες μνήμης για τη συμπλήρωση 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Στην εν λόγω φωτογραφία, την οποία τράβηξε η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, φαίνονται άνδρες των ΜΑΤ να έχουν γδύσει και να τραβούν το εσώρουχο ατόμου, το οποίο μόλις έχουν προσάγει από την περιοχή των Εξαρχείων.

Στην ανάρτησή της στο Facebook, η φωτορεπόρτερ αναφέρει: «Αυτές οι φωτογραφίες είναι προσαγωγή. Δεν είναι σύλληψη! Προσαγωγή σημαίνει κρατείσαι μέχρι να αποδειχθεί ότι έκανες κάτι. Η προσαγωγή,αλλά ακόμη και η σύλληψη δεν σημαίνει όμως ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ! Τα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα του ανθρώπου που ξεγύμνωσαν στην κυριολεξία, τα μαζέψαμε και τα δώσαμε σε κάποιον που τον ήξερε, έμεινε το ένα του παπούτσι πάνω στο πεζοδρόμιο».

Η στιγμή που οι άνδρες των ΜΑΤ τραβούν το εσώρουχο του προσαχθέντα/Τατιάνα Μπόλαρη (Eurokinissi)

Διεθνής Αμνηστία: Επαναλαμβανόμενα περιστατικά - Κουλτούρα ατιμωρησίας

Ανακοίνωση για τις εικόνες αστυνομικής βίας που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, εξέδωσε και το Ελληνικό Παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας, στην οποία κάνει λόγο για «επαναλαμβανόμενα περιστατικά» που «υποστηρίζουν και τροφοδοτούν μια επικρατούσα κουλτούρα ατιμωρησίας».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση: 

«Η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί με εξαιρετική ανησυχία τις εικόνες και το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάζει τις δυνάμεις των ΜΑΤ της ελληνικής αστυνομίας, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, να ξεγυμνώνουν και να συμπεριφέρονται με εξευτελιστικό τρόπο σε έναν άνθρωπο στην περιοχή των Εξαρχείων, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, καθώς και να ξυλοκοπούν έναν άλλο άνθρωπο επανειλημμένα με κλομπ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο έδαφος και δεν μπορεί να κουνηθεί.

Αυτά τα περιστατικά έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά λίστα αναφορών υπερβολικής χρήσης βίας και κακομεταχείρισης από την αστυνομία, ενάντια σε φοιτητές/ριες που διαδηλώνουν, καθώς και σε άλλα άτομα και δημοσιογράφους τις τελευταίες εβδομάδες, και δείχνουν για ακόμη μια φορά ότι οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από αξιωματούχους της αστυνομίας στην Ελλάδα δεν αποτελούν "απλώς μεμονωμένα περιστατικά". Αυτά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά υποστηρίζουν και τροφοδοτούν μια επικρατούσα κουλτούρα ατιμωρησίας.

Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι η ελληνική αστυνομία έχει ζητήσει από τον Συνήγορο του Πολίτη να ξεκινήσει μια έρευνα για τα περιστατικά αυτά, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του ως Ανεξάρτητου Μηχανισμού Διερευνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Η οργάνωση συστήνει στις αρμόδιες αρχές να διενεργήσουν επίσης, με δική τους πρωτοβουλία, την αντίστοιχη ποινική διερεύνηση. Κάθε τέτοια διερεύνηση οφείλει να είναι άμεση, διεξοδική, αποτελεσματική και αμερόληπτη, και να διασφαλίζει ότι οι δράστες θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Πάνω απ' όλα, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτά τα περιστατικά δεν θα γίνουν ανεκτά».

T

Στον Συνήγορο του Πολίτη περιστατικά αστυνομικής βίας

Στο μεταξύ, στον Συνήγορο του Πολίτη αποστέλλει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας βίντεο και αναφορές, που αναπαράγονται στο διαδίκτυο, σχετικά με περιστατικά αστυνομικής βίας, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 11η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ταυτόχρονα, η Αστυνομία καλεί τους πολίτες που έχουν σχετικό υλικό και θεωρούν ότι έχουν πέσει θύματα βίας σε αντίστοιχα περιστατικά να απευθυνθούν στον μηχανισμό διερεύνησης του οργανισμού.

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποστέλλει στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη, βίντεο και αναφορές, που αναπαράγονται στο διαδίκτυο, σχετικά με περιστατικά «αστυνομικής βίας», κατά τη διάρκεια των χθεσινών εκδηλώσεων και πορειών στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου, με την παράκληση να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα. Παράλληλα, καλούνται πολίτες, που έχουν αντίστοιχο υλικό ή είναι μάρτυρες ή θεωρούν ότι έχουν υποστεί βία σε ανάλογα περιστατικά, να αποτανθούν στον προαναφερθέντα μηχανισμό διερεύνησης του Συνηγόρου του Πολίτη».

Ελληνική ΑστυνομίαΕξάρχειααστυνομική βία