Πολιτική|13.12.2019 15:33

Μητσοτάκης: Απομονώθηκε διπλωματικά η Τουρκία μετά το μνημόνιο με τη Λιβύη

Newsroom

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κλίμα έκανε λόγο για διεθνή απομόνωση της Τουρκίας και διπλωματική στήριξη στην Ελλάδα για το «παντελώς άκυρο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης», όπως το χαρακτήρισε.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «το δήθεν μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών». Θέλω να γνωρίζουν όλοι και όλες οι Έλληνες και οι Ελληνίδες από τη μία άκρη της χώρας μέχρι την άλλη ότι έχουμε ψυχραιμία και σχέδιο. Όχι γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Αλλά γιατί έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους που θα στέκονται πάντα όταν θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Στο ερώτημα αν υπήρξαν άλλες παρεμβάσεις ευρωπαίων ηγετών είπε ότι «ασφαλώς και υπήρξαν και πολλοί εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην Αθήνα και την Κύπρο. Ο Πρόεδρος Μακρόν ήταν πολύ υποστηρικτικός και τον ευχαριστώ και δημόσια γι’ αυτό. Δεν θέλω να κάνω ιδιαίτερες διακρίσεις. Έγινε μια συζήτηση περιεκτική και συζήτηση και για το προσφυγικό. Στο ζήτημα αυτό, υπάρχει διάθεση από την ΕΕ να βρει ένα modus vivendi. Η Τουρκία πρέπει να ελέγχει τις προσφυγικές ροές και να συνεργάζεται με την ελληνική ακτοφυλακή. Δεν υπήρξε καμία απολύτως απόκλιση από την κεντρική ελληνική θέση παρά μόνο αμέριστη συμπαράσταση», είπε ακόμα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, Ε.Ε. ΗΠΑ, Αίγυπτος, Ισραήλ καταδίκασαν το άκυρο μνημόνιο. 

Ν. Δένδιας: Εξαιρετικά ικανοποιημένη η Ελλάδα από το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Την ικανοποίησή του για το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε ο ΥΠΕΞ Νϊκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

«Η χώρα είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη», σημείωσε ο κ. Δένδιας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. «Η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι μια διαρκής διαδικασία, ένα μοναδικό ιστορικό εγχείρημα και κάθε φορά που αποδεικνύεται στην πράξη η αλληλεγγύη προς μια χώρα-μέλος, τόσο εμβαθύνεται το συγκεκριμένο εγχείρημα και τόσο αποδεικνύεται η επιτυχία της».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμη ότι η ελληνική πλευρά με κανέναν τρόπο δεν παραιτείται από τη «διαρκή, μόνιμη και συνεχή επίκληση της ακυρότητας των συγκεκριμένων κειμένων και ιδίως του κειμένου που με περισσή εφευρετικότητα, για να πω το ελάχιστο, εξαφανίζει από το χάρτη την Κρήτη και τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά και ακυρώνει τις νομικές συνέπειες της υπαρξής τους».

Νωρίτερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε, στην Αθήνα, η 41η συνάντηση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Οργανισμού. Κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου εξετάσθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών, σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και ο τουρισμός.

Η ελληνική προεδρία είχε ως στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των μελών, την πράσινη οικονομία, ενώ εστίασε στη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργία του Οργανισμού, προκειμένου να επιτύχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η Ελλάδα έδωσε ακόμη βάση στη συνεργάσια του ΟΣΕΠ και της ΕΕ, δύο οργανισμών στους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα.

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του οργανισμού, που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, έγινε προσπάθεια για πιο εντατική συνεργασία μεταξύ των μελών, αλλά και τρόπων βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της οργανισμού και ενίσχυσης της ικανότητας να αναλαμβάνει πρότζεκτ.

Εναρμονιζόμενοι με την παγκόσμια τάση, η Ελλάδα επεδίωξε να δοθεί έμφαση στην ανάγκη να αναπτυχθεί η πολιτική με ένα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, τόνισε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τη Ρουμανία που αναλαμβάνει την προεδρία.

Κυριάκος Μητσοτάκης