Πολιτική|19.12.2019 20:47

Απόλυτη κάλυψη στις πρακτικές της ΕΛ.ΑΣ. από κορυφαίους υπουργούς

Newsroom

Αντιδράσεις έχoυν προκαλέσει οι καταγγελίες για τις πρακτικές που ακολούθησε η Αστυνομία κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής επιχείρησης στο Κουκάκι.

Από τη μία, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για ενέργειες επικίνδυνες για την ασφάλεια των πολιτών. Όλα ξεκίνησαν όταν, το πρωί της Πέμπτης, ο Γιάννης Ραγκούσης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τουλάχιστον μια γυναίκα εξ επαφής με πλαστική σφαίρα, επικαλούμενος τις ιατρικές γνωματεύσεις των νοσοκομείων ΕΛΠΙΣ και Ερυθρός Σταυρός. Απαντώντας η Αστυνομία επιβεβαίωσε τα καταγγελλόμενα… διαψεύδοντάς τα, καθώς παραδέχθηκε ότι έγινε χρήση ειδικού εξοπλισμού εκτόξευσης ελαστικής μπάλας. Λες και αυτό μειώνει τη χρήση αυτού του «όπλου».

Την ίδια στιγμή, ελεύθεροι αφέθηκαν και οι εννέα συλληφθέντες από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. -σε τρεις καταλήψεις- πάντα στο Κουκάκι. Οι εννέα κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για να δικαστούν την Παρασκευή, μετά την προθεσμία που ζήτησαν. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο γνωστός σκηνοθέτης, Δημήτρης Ινδαρές, με τους δύο γιους του, οι οποίοι καταγγέλλουν την «εισβολή» της Αστυνομίας στο σπίτι τους. Όπου και αυτό το ζήτημα -της έλλειψης ή μη- εντάλματος ερεύνης έριξε κι άλλο νερό στον μύλο της όλης υπόθεσης και της σχετικής συζήτησης.

Από την άλλη, την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητεί ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος για περιστατικά «αστυνομικής βίας», όπως ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε στον υπουργό. Ο κ. Αλιβιζάτος -που είναι πρόεδρος στην επιτροπή, την οποία συνέστησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για την «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της Αστυνομίας- παίρνει αφορμή από το περιστατικό στο Κουκάκι και καλεί τον υπουργό να διατάξει τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ). «Για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες», απαντά -σαν να κάνει αγγαρεία- η Αστυνομία, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η διοικητική συνθήκη σπάνια έχει επιφέρει κυρώσεις σε αστυνομικά όργανα τα οποία κολύμπησαν στην αστυνομική αυθαιρεσία, βάσει καταγγελιών.

Τώρα, μάλιστα, η Αστυνομία λειτουργεί και υπό το καθεστώς της απόλυτης κάλυψης της τωρινής κυβέρνησης, η οποία πολύ συχνά υπενθυμίζει ότι εκλέχτηκε από τον ελληνικό λαό για να επιβάλλει τον νόμο και την τάξη. Εν προκειμένω, δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχεδόν προδικάζουν το αποτέλεσμα της επερχόμενης Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης στις αστυνομικές αρχές.

Υπουργικές ασπίδες στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης σχολίασε το εάν υπάρχει υπερβολική βία από την ΕΛ.ΑΣ και εξέφρασε -δίχως περιστροφές- την άποψη ότι, για να επιβληθεί ο νόμος, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί βία. «Όταν υπάρχει βία από την πλευρά αυτών που έχουν καταλάβει τα κτίρια και των παρανομούντων, προφανώς, προκειμένου να επιβληθεί ο νόμος, θα χρησιμοποιηθεί βία. Δηλαδή, τι πρέπει να γίνει, να υπομείνουμε τη βία της άκρας αριστεράς μέχρι να εκτονωθεί; Διαφωνώ με κάθε χρήση υπερβολικής βίας, όταν υπάρχει το κάθε περιστατικό θα ελεγχθεί. Εγώ στο Κουκάκι είδα μια απλή σύλληψη, όχι αστυνομική βία».

Αντίστοιχα, «η ΕΛ.ΑΣ. είναι μακράν η πιο ήπια και απαλή Αστυνομία της Δύσης», ανέφερε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι «οι χθεσινές εικόνες, είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορείς να συλλάβεις ανθρώπους που έχουν καταλάβει ένα κτίριο, πετάνε μολότοφ, έχουν φτιάξει πόρτες με καρφιά. Δεν φαντάζομαι ότι η Αστυνομία μπορεί να μπει σε έναν τέτοιο χώρο με κουραμπιέδες και μελομακάρονα ενόψει εορτών. Όταν γίνεται μία αστυνομική επιχείρηση και έχει να κάνει με εγκληματίες προφανώς θα υπάρχει και ολίγη βία».  

Έπειτα από τα παραπάνω, γίνεται απολύτως σαφές πως η κυβέρνηση, με προεξάρχοντες δύο κορυφαίους υπουργούς, καλύπτει απόλυτα την Ελληνική Αστυνομία και τις πρακτικές τις οποίες ακολουθεί, αλλά και θα ακολουθήσει στο εγγύς μέλλον. Αυτή η κυβερνητική τακτική αποτελεί ασπίδα στις πλάτες των Αρχών και πολλοί φοβούνται ότι στο άμεσο μέλλον όχι μόνο θα αγνοούνται οι ΕΔΕ από τα συρτάρια της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά δεν θα βγαίνουν καν ανακοινώσεις από την Κατεχάκη, αφού -εις το όνομα του νόμου και της τάξης- οι αστυνομικοί θα μπορούν να δρουν όπως πιστεύουν.

Το ερώτημα από όλα τα παραπάνω, είναι ένα: Αλήθεια, αυτή τη μορφή κανονικότητας στον τομέα της ασφάλειας, υπό αυτές τις αστυνομικές πρακτικές, επιζητεί η ελληνική κοινωνία;

Μάκης Βορίδηςαστυνομική αυθαιρεσίαΆδωνις Γεωργιάδης