Πολιτική|08.01.2020 09:37

Συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ: Πώς αποτιμάται, τα εθνικά οφέλη

Σπύρος Μουρελάτος

Την έναρξη ενός νέου, αμοιβαία επωφελούς κεφαλαίου στην εταιρική σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ σηματοδοτεί η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Είναι σαφές, όπως το έθετε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, πως η αναδιάταξη της ισορροπίας ισχύος που επιφέρουν οι σπασμωδικές κινήσεις της Τουρκίας, αρχής γενομένης από τη Λιβύη και κατ' επέκταση στο Αιγαίο και την Κύπρο, φέρνουν εγγύτερα Αθήνα και Ουάσιγκτον, που βλέπουν η μία στην άλλη έναν μακράς πνοής σύμμαχο στα κύρια ζητήματα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Η σύμπτωση απόψεων, ιδίως αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και τις μετέπειτα πρωτοβουλίες της Αγκυρας, όπως η στρατιωτική της εμπλοκή στη Βορειοαφρικανική χώρα, κατέστη, σύμφωνα με πληροφορίες, ευδιάκριτη κατά το τετ α τετ Μητσοτάκη - Τραμπ. Ανώτατη κυβερνητική πηγή παρατηρούσε αργότερα πως η ενόχληση της Ουάσιγκτον για τις τουρκικές μανούβρες είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, καθώς διακυβεύεται, μεταξύ άλλων, και η προάσπιση των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά συνέπεια, μέλη της ελληνικής αποστολής σχολίαζαν μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο πως ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε τους προκαθορισμένους στόχους της συγκεκριμένης επίσκεψης, καθώς η πλευρά Τραμπ άκουσε με μεγαλύτερη από προηγούμενες ανάλογες επισκέψεις τις ελληνικές θέσεις περί της τουρκικής παραβατικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο, έχοντας πλέον να αντιμετωπίσει τους σπασμωδικούς και εν πολλοίς κοντόφθαλμους χειρισμούς της Τουρκίας στη Λιβύη.

Στην Αθήνα θεωρούν πως ουδέποτε οι ελληνικές θέσεις είχαν τόσο καλή αντανάκλαση σε όλο το εύρος του φάσματος της αμερικανικής διακυβέρνησης, από τον  Λευκό Οίκο έως το Κογκρέσο και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι σημερινές συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με το σύνολο –πράγμα μάλλον σπάνιο– των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, αλλά και τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μηνύματα προς την Τουρκία μέσω Τραμπ

«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα, που αφορούν στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιώματων» υπογράμμισε στους Ελληνες δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός, που προεξόφλησε ότι πλέον ο Αμερικανός πρόεδρος έχει μία πολύ καλύτερη κατανόηση των γεωπολιτικών προκλήσεων στην περιοχή υπό την παραδοχή ότι η χώρα μας αποτελεί σε κάθε περίπτωση μέρος της λύσης και όχι του εκάστοτε προβλήματος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως ο διπλωματικός στόχος της διεθνούς απομόνωσης της Τουρκίας δεν συνεπάγεται επ ουδενί λόγω την αέναη από την πλευρά της Αθήνας επιδίωξη συνεννόησης, προκειμένου, όπου αυτό είναι δυνατόν, να δίδονται λύσεις και να αίρονται αδιέξοδα. Εξ ου και ανώτατη κυβερνητική πηγή προσομοίαζε την ακολουθούμενη στρατηγική από την Αθήνα με αυτήν του καρότου και του μαστίγιου.

Ταυτόχρονα με την περιφρούρηση του διμερούς διαλόγου, προκειμένου να μένουν πάντα..ζωντανά τα κανάλια επικοινωνίας ένθεν κακείθεν του Αιγαίου, οι ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για πάση θυσία διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και το δίκτυο διεθνών συμμαχιών, που συνεχώς εμπλουτίζεται από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της χώρας μας, προδίδουν τις σημαντικές δυνατότητες αποτροπής της χώρας.

Καθόλου τυχαία, λοιπόν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον του προέδρου Τραμπ για την πρόθεση της χώρας να ενταχθεί στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, F-35, μόλις ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των F-16.

Οπως εξήγησε αργότερα ο κ. Μητσοτάκης, το ελληνικό αίτημα έχει, κατά πληροφορίες, ήδη κατατεθεί, με την Αθήνα να στοχεύει στην αγορά μίας μοίρας F-35, κάτι, πάντως, που δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2024.

Το Ιράν και η καθαίρεση

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν απόλυτα φυσιολογική τη βροχή ερωτημάτων που δέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλειμανί, αλλά και τις εξελίξεις γύρω από τη διαδικασία καθαίρεσής του, καθώς η συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η πρώτη επαφή του με τους εκπροσώπους του τύπου μετά την Αμερικανική επιχείρηση στη Βαγδάτη.

Με τους παγκόσμιους προβολείς στραμμένους στον Λευκό Οίκο, οι δημόσιες παρεμβάσεις του Ελληνα πρωθυπουργού για την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο απέκτησαν αίφνης πολύ περισσότερους από τους αναμενόμενους πολλαπλασιαστές, ασκώντας εκ των πραγμάτων την ισχυρότερη δυνατή πίεση στην Άγκυρα. Πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα του Ιράν δεν ετέθη κατά το κλειστό σκέλος της συνάντησης Μητσοτάκη - Τραμπ με εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς να σημειώνουν πως είναι απολύτως σαφές ποιοι είναι οι στρατηγικοί μας συμμάχοι διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς όφελος καμίας πλευράς.    

Διθύραμβοι για την ελληνική οικονομία

Τα λόγια του Ντόναλντ Τραμπ για το «θεαματικό comeback» της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η είδηση πως το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα κλείνει, που ανακοίνωσαν από κοινού οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση στην έδρα του Ταμείου, αποτελούν συνέχεια των θετικών εξελίξεων, που γνωρίζει η οικονομία μας το τελευταίο εξάμηνο. Και οι δύο ηγέτες επεσήμαναν στις δηλώσεις τους τα μεγάλα περιθώρια εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, με τον κ. Μητσοτάκη να καθιστά σαφές πως η Αθηνά επιζητά την προσέλκυση αμερικανικών στρατηγικών επενδύσεων.

Κατά τις διευρυμένες συνομιλίες, που διήρκεσαν περί τα 40 λεπτά, διερευνήθηκε, κατά πληροφορίες, πως θα διευκολυνθούν τα σχέδια της αμερικανικής ΟΝΕX για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Επιπλέον, αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με τη φόρμουλα ώστε να μην ισχύρουν οι αμερικανικοί δασμοί για τις ελληνικές εξαγωγές. Τέλος, η αμερικανική πλευρά ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση έναν αναλυτικό κατάλογο των υπο δρομολόγηση ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να μετουσιωθεί το συντομότερο δυνατόν το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ, τα περιφερειακά λιμάνια και την Εθνική Ασφαλιστική σε συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις.

Ντόναλντ ΤραμπΑνατολική ΜεσόγειοςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΛιβύητουρκικές προκλήσεις