Πολιτική|15.01.2020 23:13

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Τα τέσσερα πρόσωπα με τη μία θητεία

Γιάννης Πολίτης

Ο Προκόπης Παυλόπουλος γίνεται μόλις το τέταρτο πρόσωπο, στα 46 χρόνια της Μεταπολίτευσης, που υπηρετεί το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας για μία θητεία.

Η αρχή έγινε στις 18 Δεκεμβρίου του 1974 όταν το κυβερνών κόμμα της ΝΔ πρότεινε για μεταβατικό Πρόεδρο τον προδικτατορικό πρόεδρο του ΣτΕ Μιχαήλ Στασινόπουλο.

Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος παρέμεινε στη θέση του μέχρι και τις 19 Ιουνίου του 1975 όταν και τον διαδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος. Ο Κωνσταντίνος Τσάτος παρέμεινε στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα μέχρι και τις 15 Μαϊου του 1980. 

Ο επόμενος που είχε μόνο μία θητεία ήταν ο δικαστικός Χρήστος Σαρτζετάκης, γνωστός και από την υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Εκλεχθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 30 Μαρτίου 1985 και παρέμεινε στη θέση του μέχρι και τις 4 Μαϊου του 1990.

Τέταρτος και τελευταίος στη λίστα των Προέδρων με μία μόνο θητεία, ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος εκλέχθηκε από τη Βουλή 13 Μαρτίου 2015 και η συνταγματική του θητεία λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και -όπως όλα δείχνουν- θα τον διαδεχθεί η πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Κωνσταντίνος ΤσάτσοςΠρόεδρος της ΔημοκρατίαςΠροκόπης ΠαυλόπουλοςΧρήστος ΣαρτζετάκηςΜιχαήλ Στασινόπουλος