Πολιτική|16.01.2020 14:10

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Από τη Θεσσαλονίκη στο Προεδρικό Μέγαρο (vid)

Newsroom

Πέρασαν 32 χρόνια από την πρώτη φορά που η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μπήκε για πρώτη φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως νομικός. Το πρωί της Πέμπτης ήταν η τελευταία φορά που η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέβαινε τα σκαλιά του ΣτΕ ως πρόεδρος. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχω καμία δήλωση να κάνω, πέρα από αυτά που είπα την Τετάρτη». 

Γέννημα θρέμμα από τη Θεσσαλονίκη, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έγινε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας πριν από 15 μήνες, έχοντας ως στόχο να κρατήσει ψηλά τον θεσμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Με βαθιά αγάπη για το περιβάλλον και το δίκαιο, ξεκίνησε ως εισηγήτρια ενώ το 1988 πήρε τη θέση της παρέδρου. Το 2000 έγινε σύμβουλος της Επικρατείας και σχεδόν 20 χρόνια μετά πρόεδρος. 

Οι Θεσσαλονικείς αισθάνονται μεγάλη χαρά για την τιμητική πρόταση που έγινε στην συμπολίτη τους. «Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έχει διαγράψει μια σημαντική διαδρομή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τιμώντας την ένοια της δικαστικής ανεξαρτησίας αλλά και αποδεικνύοντας το θάρρος της γνώμης της», ανέφερε στο OPEN TV ο συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος. «Είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, τώρα και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αρα, λοιπόν, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα είναι η γυναίκα των συμβολισμών», σχολιάζει χαρακτηριστικά και η δικηγόρος, Γιάννα Παναγοπούλου. '

Η ψηφοφορία για την εκλογή της, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου, θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου και τουλάχιστον 266 βουλευτές (158 από τη ΝΔ, 86 από τον ΣΥΡΙΖΑ και 22 από το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσουν υπέρ της εκλογής της).

Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΑικατερίνη ΣακελλαροπούλουΣυμβούλιο της Επικρατείας