Πολιτική|16.01.2020 17:35

Σακελλαροπούλου: Εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη δεύτερη μεγαλύτερη συναίνεση

Φώφη Γιωτάκη

Το «στοίχημα» της ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης για την ανάδειξη μιας γυναίκας, για πρώτη φορά στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς την εκλογή της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου θα «σφραγίσουν» με την ψήφο των κοινοβουλευτικών τους ομάδων ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά.

Όπως όλα δείχνουν, και εφόσον είναι παρόντες όλοι οι βουλευτές των τριών κομμάτων (Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής) η κυρία Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί την προσεχή Τετάρτη από τον πρώτο γύρο με 266 ψήφους, πλησιάζοντας έτσι το ρεκόρ των 279 ψήφων που εξασφάλισε για την εκλογή του ο Κάρολος Παπούλιας το 2005. Η πρόταση του πρωθυπουργού έγινε αποδεκτή και επικυρώθηκε με τις ομόφωνες αποφάσεις των κομματικών οργάνων της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη. Ετσι, οι 86 του ΣΥΡΙΖΑ και οι 22 βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται ότι θα στηρίξουν την πρόταση του πρωθυπουργού, ο οποίος με το διάγγελμά του «αποκάλυψε» μεταξύ άλλων το στοίχημά του: «δεν υπάρχουν για έναν πρωθυπουργό πολλές εμβληματικές ευκαιρίες για να καταφέρει να αφήσει το προσωπικό του στοίχημα για το μέλλον».

Η υποψηφιότητα της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας- όπου εκλέχτηκε το 2018 έπειτα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και την στήριξη των βουλευτών του κόμματός του αλλά και του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού στη Διάσκεψη των Προέδρων- δεν πρόκειται να εξασφαλίσει την «ψήφο» του ΚΚΕ και του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος θα καταθέσει την δική του πρόταση ανακοινώνοντας σε λίγο το όνομα μιας γυναίκας επίσης για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες λένε ότι η υποψήφια με την στήριξη του Γιάνη Βαρουφάκη είχε ισχυρή παρουσία τα χρόνια της κρίσης και, όπως τονίζουν συνεργάτες του ενεργό πολιτική δράση εναντίον των πολιτικών της λιτότητας και της Χρυσής Αυγής.

Υπέρ της υποψηφιότητας Σακελλαροπούλου τάσσονται πολλές προσωπικότητες από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, της επιστήμης και των τεχνών. «Η εκλογή μιας άξιας γυναίκας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας ενέχει ισχυρό συμβολισμό και δημιουργεί θετικά πρότυπα», δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου, το όνομα της οποίας ακούστηκε ουκ ολίγες φορές με αφορμή το τελευταίο διάστημα τα σενάρια για τις πιθανές υποψηφιότητες. 

Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και Επίτροπος της χώρας μας στην Ε.Ε. που σήμερα είναι επικεφαλής του Δικτύου, εξηγεί «ψηφίζοντας» την προτεινόμενη από τον κ. Μητσοτάκη για το Προεδρικό Μέγαρο ότι: «Ιδιαίτερα μια γυναίκα όπως η κυρία Σακελλαροπούλου, με σύγχρονες απόψεις για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας μπορεί να προσδώσει στο θεσμό νέα χαρακτηριστικά. Αυτή είναι η ευχή και η ελπίδα όλων μας». Με θερμά λόγια μίλησε για την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος είχε εγκαίρως ταχθεί υπέρ της εκλογής μιας σύγχρονης γυναίκας με διεθνές κύρος.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης ΤσίπραςΑικατερίνη ΣακελλαροπούλουΦώφη ΓεννηματάΠρόεδρος της Δημοκρατίας