Πολιτική|22.01.2020 07:41

ΣΥΡΙΖΑ: Η συναίνεση τελειώνει στον εκλογικό νόμο με φόντο και το νέο Ασφαλιστικό

Βούλα Κεχαγιά

Συναίνεση μεν για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, όμως από την επομένη τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί απέναντι στην κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση της απλής αναλογικής. Και όχι μόνο! Αφού κατά την αξιωματική αντιπολίτευση «δεν πάμε ούτε μέσα, ούτε έξω καλά».

Αυτό ήταν άλλωστε και το στίγμα που έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα εκπέμποντας μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κ. Μητσοτάκη, πως θα βρεθεί μόνος του ψηφίζοντας ένα εκλογικό σύστημα που εντέλει μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον ίδιο και το κόμμα του.

Η εκτίμηση αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδράζεται στην βεβαιότητα ότι η απλή αναλογική με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές μπορεί να δώσει κυβέρνηση συνεργασίας αφήνοντας την Νέα Δημοκρατία εκτός. Σ’ αυτό το σενάριο άλλωστε στηρίζεται ο συνολικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το επόμενο διάστημα. Στην δημιουργία δηλαδή των προϋποθέσεων εκείνων που θα συμβάλλουν στην προγραμματική σύγκλιση για μία «κυβερνώσα Αριστερά».

Το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στα εργασιακά εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση ξηλώνει κάθε μέτρο που ελήφθη κατά την δική του διακυβέρνηση υπέρ της προστασίας των εργαζομένων. Η μεγάλη μάχη όμως αναμένεται να δοθεί με αιχμή το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι το ασφαλιστικό όχι μόνο αδικεί τους χαμηλοσυνταξιούχους που θα εισπράξουν λιγότερα συγκριτικά με το 2019 αλλά συγχρόνως φέρνει επιβαρύνσεις στην πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών. Για την ακρίβεια ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών θα δει αύξηση της τάξης του 20% στις εισφορές του καθώς επανέρχεται το σύστημα των κλάσεων που ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων. Έτσι, κατά τους υπολογισμούς της Κουμουνδούρου ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 7.800 ευρώ θα έχει ετήσιες απώλειες λόγω εισφορών 420 ευρώ και κάποιος άλλος με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ απώλειες 86 ευρώ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η δαπάνη που προβλέπεται για τις συντάξεις στον προϋπολογισμό είναι κατά 200 εκατομμύρια μικρότερη από την αντίστοιχη του 2019. Επιπλέον, καταργείται η 13η σύνταξη, ενώ τμήμα μόλις αυτής θα χορηγηθεί σε αυξήσεις για λίγους, όχι όμως με κατεύθυνση τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Την ίδια στιγμή όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και στην κοινοβουλευτική ομάδα με προκλητικοί ρύθμιση βολεύονται οι αποκαλούμενοι «γαλάζιοι παππούδες», συνταξιούχοι του Δημοσίου,  αφού θα μπορούν να εργάζονται ως μετακλητοί υπουργικών γραφείων λαμβάνοντας ταυτόχρονα και μισθό και σύνταξη χωρίς περικοπές.

εκλογικός νόμοςασφαλιστικό νομοσχέδιοΣΥΡΙΖΑ