Πολιτική|03.02.2020 19:11

Βόρεια Ελλάδα: To ατύχημα Πάιατ και οι καινούργιες επενδύσεις των Αμερικανών

Τίμος Φακαλής

Μετά την Pfizer, την Cisco και την Delloite άλλοι δύο οργανισμοί από τις ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφτούν τον Βόρεια Ελλάδα το επόμενο διάστημα, εξετάζοντας το ενδεχόμενο νέων επενδύσεων στην περιοχή.  Πρόκειται, από τη μια, για έναν αμερικανικό οργανισμό ο οποίος ειδικεύεται στην χρηματοδότηση επενδύσεων και από την άλλη για έναν οργανισμό ο οποίος μέσω σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα θα διερευνήσει ευκαιρίες για άλλα προγράμματα.  Αυτό τόνισε μετά την συνάντησή του το μεσημέρι της Δευτέρας με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο επιτετραμμένος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα Ντέιβιντ Μπέργκερ, εκπροσωπώντας τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ ο οποίος είχε ένα ατύχημα στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια τεράστια πρόοδος τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Βόρεια Ελλάδα και αυτό φαίνεται από την παρουσία της Pfizer, της Cisco και της Delloite. Και ουσιαστικά χτίζουμε πάνω σε αυτήν την επιτυχία. Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αμερική το προηγούμενο διάστημα ήταν φανταστικά μια πετυχημένη επίσκεψη. Φάνηκε ότι η Βόρεια Ελλάδα είναι διαρκώς στο μυαλό μας και στις συζητήσεις μας και παίζει σημαντικό ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο όπως για παράδειγμα στην ενέργεια. Το επόμενο διάστημα θέλουμε να κρατήσουμε αυτήν την δυναμική ζωντανή και σύντομα θα έχουμε μια συνάντηση με παγκόσμιο οργανισμό με στόχο τις επενδύσεις» είπε ο κ Μπέργκερ μετά το τέλος της συνάντησης. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι συζητήθηκαν διεξοδικά μια σειρά από θέματα που ενδιαφέρουν την πόλη και πώς το Αμερικανικό κράτος θα μπορέσει να βοηθήσει στα σχέδια του δήμου. «Είμαστε σε στενή συνεργασία. Έχουμε κοινές αγωνίες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας. 

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν για δεύτερη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου δημάρχου τον Σεπτέμβριο. Τον επιτετραμμένο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα Ντέιβιντ Μπέργκερ συνόδευε μεταξύ άλλων ο Γενικός Πρόξενος Gregory W. Pfleger.

Τζέφρι ΠάιατΒόρεια Ελλάδα