Πολιτική|08.02.2020 15:31

Τσιάρας: Κοντά σε εξεύρεση λύσης για τη στέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά

Σοφία Φασουλάκη

Ένα βήμα πριν από την εξεύρεση λύσης για το μείζον θέμα της στέγασης των δικαστηρίων του Πειραιά, βρίσκεται το υπουργείο Δικαιοσύνης. Από το βήμα των ομιλητών στην ετήσια γενική συνέλευση των διοικητικών δικαστών, ο Κώστας Τσιάρας, ανέφερε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος που αφορά στις κτιριακές υποδομές του Πειραιά. Και δεν σας κρύβω πως αισιοδοξώ ότι στο επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένη, αποτελεσματική, μακροχρόνια βιώσιμη λύση».

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου, με το οποίο  θα υλοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την καταβολή των μισθολογικών ωριμάνσεων των δικαστών από το επόμενο έτος. Ο κ. Τσιάρας επέμεινε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, καλώντας παράλληλα τους δικαστές να συνεργαστούν με την πολιτική ηγεσία για να προχωρήσουν οι αλλαγές. Τέλος, ο κ. Τσιάρας ανέφερε με νόημα, ότι η Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού της, είναι «αποφασισμένη να προασπίσει τη νηνεμία στους κόλπους της Δικαιοσύνης και να μην επιτρέψει την εργαλειοποίηση της, και την ένταξή της στην αρένα της πολιτικής σκοπιμότητας».

Η πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Αγγελική Λαινιώτη αναφέρθηκε όχι μόνο στα τυπικά αλλά και τα ουσιαστικά προσόντα που πρέπει να διαθέτει ένας δικαστής ενώ ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ, κ. Αθανάσιος Ράντος τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη είναι η καθυστέρηση στην απονομή της.

Τέλος, μία ευχάριστη είδηση μετέδωσε ο γενικός επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτριος Κωστάκης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια στις 31 Δεκεμβρίου 2019 ήταν 173.000, ενώ την ίδια ημέρα το 2018 ο αριθμός αυτός ήταν 440.000.

Κώστας ΤσιάραςΔικαστήρια Πειραιά