Πολιτική|11.02.2020 08:00

Το Μαξίμου αναζητά λύσεις στο μεταναστευτικό πριν το καλοκαίρι

Σπύρος Μουρελάτος

Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα νησιά πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου προσβλέπει η κυβέρνηση μέσα από ένα πλέγμα πολυεπίπεδων πρωτοβουλιών, η τελευταία εκ των οποίων είναι η χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με την επίταξη ακινήτων και εκτάσεων για την χωροθέτηση των νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο.

Δίχως να εμφορείται από την αυταπάτη πως το μεταναστευτικό/προσφυγικό μπορεί να επιλυθεί αποκλειστικά και μόνο από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, το Μέγαρο Μαξίμου…τρέχει εν όψει των καλοκαιρινών μηνών, συναισθανόμενο πως το πρόβλημα επηρεάζει τον σκληρό πυρήνα της κοινωνικό – πολιτικής συμμαχίας, που οδήγησε τη Νέα Δημοκρατία στην αυτοδυναμία στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου. Ο κύβος για τη λύση της ΠΝΠ ερρίφθη κατά πληροφορίες, μόλις στην κυβέρνηση αντελήφθησαν προ ολίγων εβδομάδων πως ο διάλογος με τους θεσμικούς φορείς και τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών απέβαινε αδιέξοδος.

«Προκρίθηκε η αποφασιστικότητα έναντι της αναβλητικότητας χάριν ενός αντιπαραγωγικού πλέον διαλόγου» σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, που μετείχε στις εν λόγω διεργασίες και εξηγεί πως μέσω της δημιουργίας νέων κλειστών δομών και της αναστολής της λειτουργίας των υφιστάμενων ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών εκτιμάται πως θα μειωθεί κατά το ήμισυ συμβάλλοντας άμεσα σε έναν από τους κύριους άξονες του κυβερνητικού σχεδίου, ήτοι την αποσυμφόρηση των νησιών.

Ακόμη μία πτυχή, που δυσχέρανε τις εδώ και δύο μήνες συζητήσεις ήταν και η άστοχη, όπως χαρακτηρίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου πολιτική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να κατατμήσει τους Δήμους Λέσβου και Σάμου, καθώς εκτάσεις, που «μοιράζονταν» σε δύο Δήμους προκαλούσαν την διχογνωμία των αρμοδίων δημοτικών αρχών.

Όπως αναφέρουν, εξάλλου, κυβερνητικές πηγές στα νέα κλειστά κέντρα θα φιλοξενούνται οι νέες αφίξεις χάριν της διευκόλυνσης των διαδικασιών ταυτοποίησης και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, όσοι επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά – γεγονός, που θα βαραίνει κατά της χορήγησης ασύλου – και όσοι αποδεδειγμένα δεν δικαιούνται ασύλου και ως εκ τούτου βρίσκονται στην διαδικασία της επιστροφής.

Οι συγκεκριμένες δομές θα κλείνουν τα βράδια και οι διαμένοντες σε αυτές θα έχουν δικαίωμα ελεγχόμενων εξόδων με κάρτα. Στο Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει μία ουσιωδώς διαφορετική πολιτική απ την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μέσω και της αυστηρότερης φύλαξης θαλασσίων και χερσαίων συνόρων αναμένεται σύντομα, όπως τονίζεται, να αποδώσει καρπούς βελτιώνοντας την γενικότερη εικόνα ενός ούτως ή άλλως ακανθώδους προβλήματος.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση κινούνται για την εξασφάλιση περισσότερων πόρων για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, πρωτίστως στα νησιά και δευτερευόντως στην ενδοχώρα, που επωμίζονται το βάρος του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού. Μεθαύριο, Πέμπτη, εξάλλου, οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Νότης Μηταράκης και Στέλιος Πέτσας αναμένεται να συναντηθούν με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τις τοπικές αρχές σε μία προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις και να πειστούν οι τοπικές κοινωνίες πως οι δρομολογούμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις συνιστούν μία ρεαλιστική προσέγγιση της επιδιωκόμενης αποσυμφόρησης των πολύπαθων νησιών.

Την ίδια ώρα., πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται και σε διεθνές επίπεδο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καθιστά σαφές στους Ευρωπαίους συνομιλητές του πως η…ασυλία, που απολαμβάνουν κράτη – μέλη της ΕΕ, που δεν επιδεικνύουν την απαιτούμενη αλληλεγγύη την ώρα, που απολαμβάνουν των ευεργεσιών της ζώνης Σένγκεν δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά, όσο και με παίκτες – κλειδιά, όπως το Βερολίνο επιχειρώντας να συνδιαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο, το αποκαλούμενο «Δουβλίνο 4», ώστε να καταστούν δικαιότεροι οι όροι του Μεταναστευτικού εντός της Ευρωπαικής Οικογένειας. Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με ενδιαφέρον την υποδοχή του γερμανικού σχεδίου, αλλά και την προσπάθεια της Ευρωπαικής Επιτροπής να επιτύχει έναν…έντιμο συμβιβασμό και εκτιμά πως θετικές – τελεσίδικες εξελίξεις θα υπάρξουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν η προεδρία της ΕΕ περνά σε γερμανικά χέρια. 

πρόσφυγεςπροσφυγικόκυβέρνησημετανάστεςμεταναστευτικό