Πολιτική|12.02.2020 20:58

Τσίπρας κατά ΝΔ: Παντού μεγάλα λόγια, ουσία ελάχιστη, μόνο επικοινωνία

Βούλα Κεχαγιά

Πρόσκληση προς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση νόμου για την προστασία της α’ κατοικίας προανήγγειλε απόψε από τα Γιάννενα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπροστά στην εγκληματική άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την κυβέρνηση της ΝΔ θα απευθυνθεί στα πολιτικά κόμματα, αλλά και σε όλους τους κοινωνικούς φορείς «ώστε να δοθεί απάντηση με νομοθετική πρωτοβουλία».

Πρόσθεσε πως «δεν θα είναι μία πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της ίδιας της κοινωνίας που αντιπολιτεύεται» και ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα περιοδεύσουν σε όλη την χώρα  για να επικοινωνήσουν το θέμα με τους πολίτες.

Θίγοντας το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αναφέρθηκε στο σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια και σχολίασε καυστικά: «Ίσως είναι η πρώτη φορά που ο Ηρακλής είναι με το μέρος της Λερναίας Ύδρας, και όχι απέναντί της».

Έδωσε έμφαση  στα 12 δισ. που θέλουν να δώσουν στις τράπεζες χωρίς εγγυήσεις από τα 37 δισ. που συσσώρευσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το «υστέρημά μας», χαρακτηρίζοντας αυτήν την κίνηση τη «μνημονιακότερη επιλογή όλων των μνημονίων». Παράλληλα σχολίασε καυστικά και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Σταϊκούρα πως «το μάρμαρο της κρίσης το πλήρωσαν οι καημένες οι τράπεζες», λέγοντας πως πρόκειται για «ύβρι» όσων στερήθηκαν αφού «το μάρμαρο της κρίσης το πλήρωσε ο ελληνικός λαός και οι τράπεζες επωφελήθηκαν»

Η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ολομέτωπη. Μίλησε για προσδοκίες που διαψεύδονται, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «μπουλντόζες δεν θα μπουν στο Ελληνικό αλλά στην πρώτη κατοικία» και επεσήμανε ότι δεν υλοποιείται ούτε η υπόσχεση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως η σημερινή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Εν όψει  δε και της επίκαιρης ερώτησης  που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό , μίας ερώτησης που μετατράπηκε σε ημερήσιας διάταξης συζήτηση , είπε ότι προκαλεί τον κ. Μητσοτάκη να ασχοληθεί με τα συμφέροντα των πολλών. «Η μόνη του έγνοια είναι να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων;» διερωτήθηκε καλώντας τον  πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα στην αύξηση του κατώτατου μισθού. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι προσδοκίες των πολιτών από τη ΝΔ έχουν διαψευσθεί οικτρά και σχολίασε πως ακόμη και οι φανατικοί υποστηρικτές των πολιτικών μας αντιπάλων έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται που είναι οι καλύτερες μέρες, που είναι οι αυξήσεις στους μισθούς,  στις συντάξεις, που είναι η ανάπτυξη στο 4% οι μπουλντόζες στο Ελληνικό; «Παντού μεγάλα λόγια, ουσία ελάχιστη, μόνο επικοινωνία» είπε.

Χαρακτήρισε παιδαριώδεις τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα εθνικά θέματα -αποκάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό των 72 δευτερολέπτων- αλλά και στο κρίσιμο θέμα της προσφυγικής κρίσης και μάλιστα είπε ότι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δεν  θα μπορούσαμε να σταθούμε ούτε μία ημέρα με τα νησιά μας να πνίγονται».

Επέκρινε την κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάσταση στην παιδεία (το κλείσιμο 38 πανεπιστημιακών τμημάτων) αλλά και την υγεία σχολιάζοντας για τον Β. Κικίλια ότι δεν είναι όλα φωτογραφίες στο face book και το Instagram. Κατήγγειλε ότι από τις συμπράξεις ΣΔΙΤ η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει την κατάργηση του ΕΣΥ με στοχευμένο σχέδιο

Ως προς τα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είπε με νόημα: «Καμιά φορά την δεύτερη φορά τα πράγματα τα πετυχαίνεις καλύτερα»  εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στην διακυβέρνηση της χώρας και μάλιστα θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικός. Υποσχέθηκε δε ότι η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα δώσει ορίζοντα στην νέα γενιά, αλλά και σε όσους ορθά ονόμασαν «μη προνομιούχους».

Όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε με έμφαση ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχουμε καμία πρεμούρα να ξαναγυρίσουμε» τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ζητήσει εκλογές-όπως έκανε ο Κ. Μητσοτάκης, γιατί «δεν μάς έχει πιάσει κανένα στερητικό σύνδρομο, ούτε γεννηθήκαμε πορφυρογέννητοι». Προέβλεψε ότι η ΝΔ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μπροστά στα αδιέξοδα στα οποία έχει βρεθεί και τότε το κόμμα του θα πει ότι θα είναι καλοδεχούμενες.

Χαρακτήρισε «ατυχές» το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου και διαβεβαίωσε ότι ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να επιστρέψει στην εξουσία είναι «για να ανοίξει ο δρόμος για να έχουμε προοδευτική διακυβέρνηση που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις».

Αλέξης Τσίπραςπρώτη κατοικίαΣΥΡΙΖΑ