Πολιτική|26.10.2018 13:33

Η Τουρκία παραβίασε τη χάρτα του ΟΗΕ

Γεώργιος Σαρρής

«1) Βαριά παράβαση των αρχών του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Το άρθρο 2 (3) του χάρτη αυτού ορίζει: “Ολα τα µέλη θα επιλύουν τις διεθνείς διαφορές τους µε ειρηνικά µέσα και µε τέτοιον τρόπο που η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια και δικαιοσύνη δεν θα τίθενται σε κίνδυνο”.

Και προσθέτει η διάταξη 2(4) του καταστατικού αυτού χάρτη: “Ολα τα µέλη θα πρέπει να αποφύγουν στις διεθνείς τους σχέσεις την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο ασυνεπή προς τους σκοπούς των Ηνωµένων Εθνών”.

Είναι τόσο σαφείς οι διατάξεις του διεθνούς οργανισµού που αποτελεί την ελπίδα των λαών όλου του κόσµου και τόσο πρόδηλη η αντίθεση των συγκεκριµένων πράξεων της Τουρκίας κατά του ανεξάρτητου κράτους της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, ώστε να µην αισθανόµαστε την ανάγκη να επιχειρηµατολογήσουµε στο θέµα αυτό.

2) Κατάφωρη περιφρόνηση του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο µε το υπ’ αριθµ. 353/20.7.74 ψήφισµά του, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση που δηµιούργησε η τουρκική εισβολή και θεωρώντας ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί σοβαρή απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης κ.λπ., καταδίκασε την πράξη της εισβολής και ζήτησε τη χωρίς καθυστέρηση αποχώρηση από το έδαφος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάµεων που βρίσκονται εκεί χωρίς να το προβλέπουν οι διεθνείς συµφωνίες, δηλαδή πλην της ελληνικής δύναµης (της ΕΛ∆ΥΚ) και της αντίστοιχης τουρκικής (της ΤΟΥΡ∆ΥΚ) που προβλέπονται από τις διεθνείς συµφωνίες, όλων των άλλων στρατευµάτων, που βέβαια είναι µόνο τουρκικά.

3) Τέλεια αγνόηση και καταφρόνηση των υπ’ αριθµ. 354/23.7.74, 355/1.8.74, 357/14.8.74, 358 και 359/15.8.74 κ.λπ. και λοιπών οµοίων ψηφισµάτων του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, µε τα οποία ψηφίσµατα, επιµένοντας πάντα στο αρχικό του ψήφισµα (353/74), εκφράζει τη λύπη του για τη χειροτέρευση των συνθηκών που προκάλεσε η νέα επίθεση (“Αττίλα II”) και καλεί επίµονα σε επίδειξη σεβασµού προς το πρώτο (353/74) ψήφισµά του».

Διαβάστε ακόμη: 

Ποιοι ανέτρεψαν τον Μακάριο

Η τουρκική εισβολή 

Η διακριτική παρουσία του 6ου Στόλου

Εγκληματικές ευθύνες για τον «Ατίλα Ι»

Το φιάσκο της επιστράτευσης

Ενθάρρυναν ΗΠΑ, Αγγλία και ΝΑΤΟ

Μαρτυρία-σοκ για βρετανικά πυρά

«Είχαμε ελαττωμένα τάγματα»

Το πλοίο γύρισε στην Ελλάδα