Κόσμος|16.05.2024 12:58

Ρόμπερτ Φίτσο: Σταθερή αλλά σοβαρή η κατάσταση της υγείας του - Πολιτική αναταραχή στη χώρα

Newsroom

Η κατάσταση της υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο είναι σήμερα σταθερή, αλλά παραμένει «πολύ σοβαρή», δήλωσε αξιωματούχος νοσοκομείου, μετά τον χθεσινό του τραυματισμό του με σφαίρες σε μια απόπειρα δολοφονίας που αποκάλυψε τον βαθύ πολιτικό διχασμό στη χώρα.

Το περιστατικό ήταν η πρώτη μεγάλη απόπειρα δολοφονίας Ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη εδώ και πάνω από 20 χρόνια και καταδικάστηκε διεθνώς, με πολιτικούς αναλυτές και βουλευτές να δηλώνουν ότι καταδεικνύει το ολοένα και πιο πολωμένο πολιτικό κλίμα σε όλη την ήπειρο.

Ο ένοπλος που φέρεται να είναι υποστηρικτής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Slovenski Branci, πυροβόλησε τον 59χρονο Φίτσο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη σλοβακική πόλη Χάντλοβα, τραυματίζοντάς τον βαριά, με τον πρωθυπουργό να υποβάλλεται σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση αργά χθες.

Σλοβακικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο φερόμενος ως δράστης, 71 ετών, είναι πρώην φύλακας ασφαλείας σε εμπορικό κέντρο, συγγραφέας τριών ποιητικών συλλογών και μέλος της σλοβακικής ένωσης συγγραφέων. Σύμφωνα με το δίκτυο Aktuality.sk, ο γιος του δήλωσε ότι ο πατέρας του κατείχε νομίμως άδεια οπλοφορίας.

Το περιστατικό δημιούργησε ερωτήματα για την οργάνωση της προσωπικής ασφάλειας του Φίτσο, καθώς ο δράστης κατάφερε να πυροβολήσει πέντε φορές σχεδόν εξ επαφής παρόλο που ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από αρκετούς σωματοφύλακες.

Σε ΜΕΘ ο Φίτσο

Η Μίριαμ Λαπουνίκοβα, διευθύντρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου F.D. Roosevelt στη Μπάνσκα Μπίστριτσα, όπου εισήχθη ο Φίτσο, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε πεντάωρη χειρουργική επέμβαση, με δύο ομάδες να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα πολλαπλά τραύματα που προκλήθηκαν από τα πυρά.

«Σε αυτή τη φάση η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί αλλά είναι πραγματικά πολύ σοβαρή, θα είναι σε μονάδα εντατικής θεραπείας», δήλωσε η ίδια σε δημοσιογράφους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Κάλινακ δήλωσε ότι οι γιατροί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση της υγείας του Φίτσο κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για να διασφαλίσουν την περαιτέρω βελτίωσή της.

«Δυστυχώς η κατάσταση συνεχίζει να είναι πολύ σοβαρή λόγω της πολυπλοκότητας των τραυμάτων αλλά όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση», δήλωσε ο Κάλινακ.

«Η σφαίρα διαπέρασε το στομάχι»

Οι γιατροί πάλεψαν για τη ζωή του αρκετές ώρες μετά το χτύπημα που δέχθηκε, είπε ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Καλίνα στους δημοσιογράφους στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο Φίτσο.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Τόμας Ταράμπα, σε δήλωσή του στο BBC, εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Φίτσο θα ζήσει και ότι δεν βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Και πρόσθεσε, ότι ο πρωθυπουργός πυροβολήθηκε "από πολύ κοντά" και ότι "η μία σφαίρα διαπέρασε το στομάχι και η δεύτερη χτύπησε την άρθρωση".

Ο ίδιος, είπε στη συνέχεια: «Ήμουν πολύ σοκαρισμένος ... ευτυχώς απ' όσο γνωρίζω η επέμβαση πήγε καλά - και υποθέτω ότι στο τέλος θα επιβιώσει ... δεν είναι σε κατάσταση που απειλεί τη ζωή του αυτή τη στιγμή».

«Σαφή πολιτικά κίνητρα»

Ο δράστης πυροβόλησε με σαφή πολιτικά κίνητρα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Matus Sutaj Estok. Αποφάσισε να επιτεθεί στον Ρόμπερτ Φιτσο μετά τις προεδρικές εκλογές. «Θέλω να καλέσω το κοινό, τους δημοσιογράφους και όλους τους πολιτικούς να σταματήσουν να διασπείρουν το μίσος», είπε ο υπουργός.

Κάλεσε όλους να σταματήσουν να υποστηρίζουν την «πρωτοφανή αποτρόπαια πράξη» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προειδοποίησε ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα αναλάβουν δράση. «Καμία από τις πράξεις που παραπέμπουν σε έγκλημα μίσους δεν θα μείνει ατιμώρητη», είπε.

Ποιος είναι ο δράστης – Σε σοκ ο γιος του

Δράστης φέρεται να είναι ο 71χρονος Γιουράι Σιντούλα (Juraj Cintula), ιδρυτής της λογοτεχνικής λέσχης DUHA και μέλος της Ένωσης Σλοβάκων συγγραφέων. Η πληροφορία επιβεβαιώνεται και από κυβερνητικές πηγές της χώρας. Ο δράστης έχει συλληφθεί από την αστυνομία.

Σύμφωνα με σλοβακικά ΜΜΕ, κατά το παρελθόν είχε εργαστεί ως φύλακας ασφαλείας σε εμπορικό κέντρο. Πριν από οκτώ χρόνια, ανακοίνωσε στο Διαδίκτυο ότι συγκέντρωνε υπογραφές για τη δημιουργία πολιτικού κόμματος, του Κινήματος κατά της Βίας.

«Η βία είναι συχνά μια αντίδραση των ανθρώπων, ως μια μορφή έκφρασης της συνηθισμένης δυσαρέσκειας για την κατάσταση των πραγμάτων. Ας είμαστε δυσαρεστημένοι, αλλά όχι βίαιοι!» έγραφε τότε. Όταν ρωτήθηκε εάν μισούσε τον Φίτσο, απάντησε: «Θα σας πω αυτό - δεν τον ψήφισε. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω γι' αυτό».

Διέψευσε επίσης αναφορές πως ο δράστης είχε ψυχολογικά προβλήματα: «Ίσως υπήρξε κάποιο βραχυκύκλωμα, δεν ξέρω. Είναι πιο δυναμικός, αλλά όχι ότι θα ασχολιόταν με έναν ψυχίατρο ή κάτι τέτοιο».

«Διαφωνώ με την πολιτική της κυβέρνησης. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκκαθαρίζονται», φέρεται να ισχυρίστηκε ο Γιουράι Σιντούλα, κατά την πρώτη του ανάκριση, όπως φαίνεται σε βίντεο που διέρρευσε. Ο Σιντούλα βρίσκεται στον διάδρομο ενός κτιρίου, πιθανώς αστυνομικού τμήματος, και φαίνεται να έχει δεμένα τα χέρια πίσω από την πλάτη.

Σοκαριστικά βίντεο από την επίθεση

Μάλιστα, σλοβακικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τη δολοφονική επίθεση. Σε αυτά φαίνεται ο δράστης να πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής τον Φίτσο, ο οποίος είχε βγει μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να χαιρετήσει τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος.

ειδήσεις τώραΡόμπερτ ΦίτσοΣλοβακία