Αποχώρηση-διαμαρτυρία από συνεδρίαση του ΝΑΤΟ - Τι καταγγέλλει η ελληνική αποστολή
NewsroomΑποχώρησε, χθες, από συνεδρίαση επιτροπών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τη Μαριέττα Γιαννάκου, βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ., τον Μανούσο Βολουδάκη, βουλευτή Χανίων Ν.Δ, Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτή Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ, Μάριου Κάτση, βουλευτή Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ, και Ανδρέα Λοβέρδου, βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής.
Αιτία της αποχώρησης ήταν η συμπεριφορά του προεδρεύοντος ο οποίος προσπάθησε να εμποδίσει μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας να υποβάλλουν ερωτήσεις αναφορικά με το άκυρο τουρκολυβικό μνημόνιο και να τοποθετηθούν μετά την ομιλία του Τούρκου πρέσβη στο ΝΑΤΟ που συμμετείχε στη συνεδρίαση.
Η Ελληνική Βουλή προχώρησε, σήμερα, σε ανακοίνωση για το συμβάν λέγοντας τα ακόλουθα:
«Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ως ελληνική αντιπροσωπεία, θέσαμε, με έμφαση το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στη συζήτηση που ακολούθησε ύστερα από τοποθέτηση του πρεσβευτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αφενός ζητήσαμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αφετέρου επιδιώξαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας των λοιπών χωρών μελών του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους κινδύνους ανάφλεξης που προκαλούν στην περιοχή.
Αναδείξαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Τουρκία με τη συμφωνία της με τη Λιβύη συνειδητά παραβιάζει την αρχή του Διεθνούς Δικαίου ότι στον καθορισμό της ΑΟΖ λαμβάνονται υπ' όψιν τα νησιά.
Τονίσαμε δε ότι έχουμε ήδη δείγματα γραφής από την Άγκυρα, σε άλλο πεδίο, σχετικά με την πρακτική αξιοποίηση των νομικών της ακροβασιών: Η Τουρκία ήδη διενεργεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου σε οικόπεδα που με διεθνή διαγωνισμό δόθηκαν για έρευνα σε πετρελαϊκές εταιρείες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Ο προεδρεύων συστηματικά μας διέκοπτε στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας.
Σήμερα η ελληνική αντιπροσωπεία επανήλθε στη συνεδρίαση και έθεσε το θέμα της ναυτικής εποπτείας, υπό το φως της τελευταίας απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, που δίνει τη δυνατότητα στις χώρες να απελάσουν κατευθείαν μετανάστες.
- Ο βουλευτής με το χωράφι που έγινε βοσκοτόπι, ο Πιερρακάκης ως πρωθυπουργός κυβέρνησης συνεργασίας και τα μπλεξίματα του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα λόγω Τσίπρα
- Τι θα πει στη Βουλή ο Μητσοτάκης για αγροτικό, στεγαστικό και πακέτο μέτρων του 2026; Τα πολιτικά μηνύματα που θα εκπέμψει
- «Πιο κοντά από ποτέ» σε συμφωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Το πόκερ με τις εγγυήσεις
- Απεργία 16 Δεκεμβρίου: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις - Τι ισχύει με μέσα μαζικής μεταφοράς και σχολεία