Πολιτική|19.02.2020 17:12

Έβρος: Χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες και άρματα μάχης μεταφέρονται στη Συρία

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις μεταφέρουν από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας οι Τούρκοι από τα σύνορα με την Ελλάδα, στον Έβρο, προς τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη μεθόριό της με τη Συρία

Χιλιάδες στρατιώτες, τεθωρακισμένα άρματα μάχης, άρματα μεταφοράς προσωπικού και άλλα οπλικά συστήματα ξεκινούν με πομπή καθημερινά, κυρίως από τουρκικές στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή της Αδριανούπολης, με προορισμό περιοχές με έντονο κουρδικό στοιχείο στη νοτιοανατολική Τουρκία, αλλά και τις περιοχές του Ιντλίμπ και του Χαλεπίου στη βορειοδυτική Συρία, όπου μαίνεται ανοιχτός πόλεμος μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και αυτών που είναι πιστές στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ.

Τα παραπάνω ανέφεραν στο ethnos.gr διπλωματικοί και στρατιωτικοί αναλυτές, επικαλούμενοι πληροφορίες από πολύ σημαντικές πηγές. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ακόμα ότι η κινητοποίηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι πολύ μεγάλη και αναμένεται να συνεχιστεί όσο αυξάνεται η ένταση των εχθροπραξιών στη βορειοδυτική Συρία. 

«Οι συριακές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν σε διάφορα σημεία, και αυτό ανησυχεί πολύ τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το μεγάλο πρόβλημα του Τούρκου προέδρου είναι μήπως οι δυνάμεις του Ασαντ καταφέρουν να καταλάβουν ολόκληρη την περιοχή του Μ5, στο Χαλέπι, κι έτσι αποκόψουν τον ανεφοδιασμό των τουρκικών δυνάμεων» σημειώνει στο ethnos.gr στρατιωτικός αναλυτής με τεράστια πείρα.

Στον Εβρο οι… «καλοπερασάκηδες»

Είναι κοινό μυστικό μεταξύ των στρατευμάτων των δύο χωρών ότι στα σύνορα με την Ελλάδα, στην περιοχή του Έβρου, υπηρετούν τη θητεία τους Τούρκοι στρατιώτες που θεωρούνται λιγότερο μάχιμοι.

Παραδοσιακά κίνδυνοι και προβλήματα για τους Τούρκους στρατιώτες παρουσιάζονται στη Νοτιοανατολική Τουρκία και τη μεθόριο της χώρας με τη Συρία και το Ιράκ, και γι’ αυτό όσοι έχουν κάποιο «βύσμα» επιδιώκουν να υπηρετήσουν τη θητεία τους στη μεθόριο με την Ελλάδα.

Ωστόσο, αυτήν την περίοδο έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ανάγκες για τον τουρκικό στρατό στα σύνορα με τη Συρία, αλλά και μέσα στο συριακό έδαφος, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται προς εκείνη την περιοχή ακόμα και οι Τούρκοι στρατιώτες που θεωρούνται λιγότερο μάχιμοι. 

Η μετακίνηση των τουρκικών στρατευμάτων έχει γίνει αντιληπτή σε μερίδα κατοίκων του νομού Έβρου, ωστόσο αυτή δεν έχει επηρεάσει σε κάτι την καθημερινότητά τους. Κυρίως στα μεθοριακά χωριά το θέμα αποτελεί συχνά αντικείμενο συζήτησης στα καφενεία, στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων.

Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που αμφισβητούν τις πληροφορίες ότι παρατηρείται σημαντική μετακίνηση των τουρκικών στρατευμάτων. «Δεν υπάρχει καμία μετακίνηση τουρκικών στρατευμάτων από τον Έβρο προς την ενδοχώρα της Τουρκίας. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, είναι σίγουρο ότι θα το γνώριζα» αναφέρει στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης.

«Από εδώ που βρισκόμαστε, είναι πολύ δύσκολο να παρατηρήσουμε τις όποιες κινήσεις στρατιωτικών μονάδων της γειτονικής χώρας. Όσοι υπηρετούν στα σύνορα βλέπουν κάποιες κινήσεις του τουρκικού στρατού, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτές έχουν προορισμό τα σύνορα με τη Συρία ή γίνονται για κάποιο άλλο λόγο. Δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω το ενδεχόμενο μιας μαζικής μετακίνησης» αναφέρει, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.  

ΣυρίαΤουρκίακρίση στη ΜεσόγειοστρατιώτεςΈβρος