Πολιτική|07.12.2018 16:26

Συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν: Θερμή υποδοχή στην παγωμένη Μόσχα

Newsroom

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ αλλά και με το πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα. Οι δυο πλευρές σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται έκαναν θετικό βήματα στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.

Δείτε την κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ρώσου προέδρου

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε ήταν η υποδοχή που επιφύλαξε ο Ρώσος Πρόεδρος ενώπιον καμερών στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά «σας υποδέχομαι στη Μόσχα με ευχαρίστηση ξανά». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρατήρησε ταυτόχρονα ότι φέτος συμπληρώθηκαν 190 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.

T

«Σας υποδέχομαι στη Μόσχα με ευχαρίστηση ξανά», ανέφερε ο Ρώσος Πρόεδρος υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι «φέτος συμπληρώθηκαν 190 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες μας». «Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να μιλήσουμε για την αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μας και βέβαια για διεθνή θέματα και πώς εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. 

«Καλώς σας βρήκαμε κύριε Πρόεδρε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανταποδίδοντας το καλωσόρισμα του κ. Πούτιν και εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται ξανά στο Κρεμλίνο, μετά από τρεισήμισι χρόνια. «Από τότε έχει περάσει αρκετός καιρός και τα πράγματα έχουν αλλάξει», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καλύτερη οικονομικά θέση, εντούτοις οι διεθνείς εξελίξεις παραμένουν κρίσιμες», για να προσθέσει ότι «η ιστορική σχέση συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας παραμένει αναγκαία, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή».

Πριν τη συνάντηση είχε προηγηθεί η κατάθεση στεφάνου από τον Έλληνα πρωθυπουργός στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου στη Μόσχα. Ο πρωθυπουργός έφτασε στον Κήπο Αλεξάνδρου, όπου του αποδόθηκαν τιμές από άγημα και κατέθεσε στεφάνι. Του τελετουργικού ακολούθησε η ανάκρουση του ελληνικού εθνικού ύμνου.

T

Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στην πρωθυπουργική κατοικία όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Εκεί έγιναν συζητήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών των δυο χωρών και των συμβούλων. Στη συνάντηση ήταν σύσσωμη η ελληνική αποστολή στη Μόσχα

T

Η ατζέντα των επαφών

Το γεγονός ότι η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού πραγματοποιείται κατά τη συμπλήρωση 190 ετών από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας έρχεται να υπογραμίσει τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που βασίζονται σε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και εκτίμησης μεταξύ των λαών, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει η Αθήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου για τα περιφερειακά ζητήματα, την ενέργεια, τον πολιτισμό και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθούν η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα στον τομέα των υποδομών και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία στον αγροδιατροφικό τομέα. Στη συνέντευξη του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις δυνατότητες για επενδύσεις που δημιουργεί το διαφορετικό κλίμα στην ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από τα μνημόνια και τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Στο «ραντεβού» του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο θα συζητηθεί επίσης το Κυπριακό και η σημασία του ρόλου της Ρωσίας υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και εν προκειμένω ο ρόλος της Ελλάδας, οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια, οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη, και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η αποκλιμάκωση της έντασης στην Μαύρη Θάλασσα, όπου διαμένουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι Ελληνικής καταγωγής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, «ως μιας δύναμης σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας», είναι ένα βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί τα σημερινά δεδομένα σε σχέση με τρεισήμισι χρόνια πριν, όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Κρεμλίνο. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία φαίνεται να δραστηριοποιείται όλο και περισσότερο στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ ενισχύει τη συνεργασία της με την Άγκυρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο διάλογος των δύο χωρών για την περιφερειακή σταθερότητα και τον ρόλο της Τουρκίας αναμένεται να έχει ιδιαίτερη σημασία.

Αλέξης ΤσίπραςΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσία