Πολιτική|24.02.2020 12:08

Καμπανάκι Δένδια: H αποτυχία διεύρυνσης της ΕΕ θα έχει επιπτώσεις για μας

Τίμος Φακαλής

Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της η ΕΕ και να αποδώσει τα εύσημα σε αυτούς που τα αξίζουν κάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου, με τίτλο «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ», που οργανώνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Εξωτερικών στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης και οι  λαοί της περιοχής αυτής έχουν κοινή κληρονομιά, ιστορία και μέλλον το οποίο καθορίζεται από κοινά συμφέροντα και προκλήσεις.

«Οποιαδήποτε αδυναμία στην διαδικασία διεύρυνσης θα έχει άμεσες επιπτώσεις κυρίως για μας. Ως εκ του του είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ενωμένοι και να στείλουμε ένα ομόφωνο  και σαφές μήνυμα εκ μέρους όλης της περιοχής» είπε ο κ. Δένδιας. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υποστηρίζοντας ότι «η συμμετοχή στην ΕΕ είναι επιλογή. Απαιτείται και κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Απαιτείται να κερδίσουν την καρδιά και το μυαλό των λαών. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν αμφισημίες εκ μέρους των Δυτικών Βαλκανίων για το που ανήκει η περιοχή και σε ποια κατεύθυνση κινείται. Θα πρέπει επομένως να υλοποιηθούν με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία οι δεσμεύσεις τους για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις». Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας το να λέει κανείς ότι έχουν γίνει τα πάντα αυτό δεν βοηθά. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αξιοπιστία και το σθένος του οράματος της ΕΕ πρόσθεσε. 

Εξηγώντας το λόγο διοργάνωσης της Διάσκεψης στη Θεσσαλονίκη ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι πρέπει ακουστούν οι απόψεις των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια πριν την υιοθέτηση της νέας  μεθοδολογία για τη διεύρυνση. 

Διότι η Θεσσαλονίκη είναι ένας εμβληματικός τόπος όσον αφορά την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής του 2003, με ελληνική Προεδρία, είχε εγκριθεί η ιστορική "Ατζέντα της Θεσσαλονίκης" και συνέβαλε στη διαμόρφωση των σχέσεων Ε.Ε-Δ. Βαλκανίων έτσι όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, απάντησε. Επίσης η Θεσσαλονίκη είναι σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, συνιστά ένα ιστορικά κομβικό γεωστρατηγικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά σημείο, είναι ένας ουσιώδης κρίκος ο οποίος συνδέει τα Δ. Βαλκάνια με τρεις ηπείρους.

«Να ακούσουμε τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους ως πλέον κατάλληλοι δέκτες και πομποί εντός της ΕΕ. Ως εκ τούτου η διεύρυνση θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ.  Η σταθερή αξιοκρατική πλήρης  συμμετοχή στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον (οικονομικό και πολιτικό) όλων στην ΕΕ αλλά και προς το συμφέρον της ασφάλειας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας. Νωρίτερα ο κ. Δένδιας είχε διμερή συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Josip Brkic.

O κωροναιός χτύπησε την σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη. 

Στο μεταξύ η “κρίση” του κορωναϊού που πλήττει την χώρα του δεν επέτρεψε στον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Λουϊτζι Ντι Μαίο να ταξιδέψει σήμερα στην Θεσσαλονίκη για να παραστεί στην σύνοδο των ΥΠΕΞ των Δυτικών Βαλκανίων και των χωρών της Βαλκανικής που είναι ήδη κράτη μέλη της ΕΕ την οποία συγκαλεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη Διάσκεψη δίνουν το «παρών» όλες οι χώρες των Βαλκανίων, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή (Adriatic Ionian Initiative και SEECP).  Παίρνουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κροατίας (Προεδρία Συμβουλίου ΕΕ), Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας και Σλοβενίας, καθώς και ο ασκών χρέη ΥΠΕΞ της Αλβανίας, o ΥΦΥΠΕΞ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και η αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας. Επίσης, η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Helga Schmid, καθώς και ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμα, θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου.     

Οι εργασίες της Διάσκεψης άρχισαν στις 10:30 και θα ολοκληρωθούν με τη συνέντευξη Τύπου στις 15:15, από τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, τον ομόλογό του της Κροατίας προεδρεύοντα της ΕΕ κατά το τρέχον 6μηνο και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο συνεδρίες. Η πρώτη με θέμα «Advancing the European Integration of the Western Balkans: Current challenges and Perspectives» και η δεύτερη (γεύμα εργασίας) με θέμα«The Western Balkans in Europe: The way ahead».

Νίκος ΔένδιαςΝικολά ΝτιμιτρόφΔυτικά Βαλκάνια