Πολιτική|27.02.2020 12:48

Μαξίμου: Επιθυμία για εκτόνωση έντασης στα νησιά - Μη ανεκτή η επίθεση κατά των ΜΑΤ

Newsroom

Έμπρακτες κινήσεις εκτόνωσης της έντασης, που επικρατεί σε Λέσβο και Χίο στο φόντο της σταθερής επιδίωξης της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστές δομές, ως προϋποτιθέμενη συνθήκη της διαδικασίας αποσυμφόρησης των νησιών πρώτης υποδοχής των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων πραγματοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση την κατάσταση παίρνει στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αρχικώς είχε καλέσει το απόγευμα στο γραφείο του τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, την ώρα, που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποσύρει τις επιπρόσθετες διμοιρίες των ΜΑΤ, που είχαν αποσταλεί στο Βόρειο Αιγαίο. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού, που δείχνει τον κ. Μουτζούρη να αναφέρεται υποτιμητικά και με χυδαίο τρόπο κατά του πρωθυπουργού προκάλεσε την οργή του Μεγάρου Μαξίμου, που αποφάσισε σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους να κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου. «Μετά από αυτήν τη χυδαία συμπεριφορά δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπολοίπους αυτοδιοικητικούς. Είναι κρίμα για τα νησιά να είναι σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης», ήταν το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στόχος της  συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι αφενός να καταδειχθεί ότι η κυβέρνηση δεν εγκατέλειψε ουδέποτε τον διάλογο και αφετέρου να τεθούν όλοι προ των προφανών ευθυνών τους. Και αυτό γιατί στην κυβέρνηση περιγράφουν ως απαράδεκτες και μη ανεκτές τις χθεσινές επιθέσεις εναντίον μελών της αστυνομικής δύναμης, που απεστάλη στην Χίο, πολύ μακριά από τους χώρους, όπου εξελίσσονται οι χωματουργικές εργασίες και όπου θα χωροθετηθούν τα νέα κλειστού τύπου κέντρα. Επιτελικοί κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν, δε, πως η πρώτη φάση των εργασιών ολοκληρώθηκε χθες στη Μυτιλήνη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας στην Χίο, ώστε να αναλάβουν κατά το δεύτερο στάδιο δράση οι ιδιωτικές εταιρείες, που έχουν αναλάβει το έργο κατασκευής των κλειστών κέντρων.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να καταστήσει εκ νέου σαφές πως η δημιουργία κλειστών δομών θα λειτουργήσει σε πολλά επίπεδα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, ενώ κρίνεται επιβεβλημένη ώστε να σταματήσουν να λειτουργούν σε βάθος ολίγων μηνών, τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου, όπως εκτιμάται, οι υφιστάμενες άναρχες δομές. Επί της εξέλιξης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών στο μέτωπο του Μεταναστευτικού αναμένεται να ενημερώσουν το Υπουργικό Συμβούλιο οι Υπουργοί Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.   

Ταυτόχρονα, ως αναμενόμενη εξέλιξη, χαρακτηρίζουν από το Υπουργείο Υγείας και κατ΄ επέκταση την κυβέρνηση το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στην χώρα και συστήνουν ψυχραιμία, καθώς, όπως λέγεται, η χώρα είναι απολύτως προετοιμασμένη. Μάλιστα, η αυξημένη πιθανότητα κρούσματος και στην χώρα μας, αφ ης στιγμής διαπιστώθηκε η εξάπλωση του ιού στην γειτονική Ιταλία, είχε συνεκτιμηθεί σε όλα τα σενάρια διαχείρισης κρίσης των τελευταίων 24ωρων και κατά πληροφορίες αναλύθηκε διεξοδικώς και στην πολύωρη προχθεσινή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά τις σχετικές ανακοινώσεις από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο Υπουργός Υγείας σε ανάρτηση του εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι, δεν υπάρχει λόγος πανικού». Για τις νεότερες εξελίξεις, αλλά και για την κλιμάκωση του σχεδίου δράσης, που έχει ήδη εκπονήσει εδώ και ημέρες το Υπουργείο Υγείας, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων αναμένεται να ενημερώσει τους συναδέλφους του ο Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας αναμένεται να ζητήσει από όλους τους yπουργούς να συστήνουν στους πολίτες ψυχραιμία και να παραπέμπουν στους ειδικούς. Πρόκειται, επίσης, να περιγράψει την ανθρωπογεωγραφία των υπόπτων κρουσμάτων, που καθημερινά αποστέλλονται στο Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως η έκδοση προχθές Τρίτη, της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κοροναϊού, είναι απολύτως δηλωτική της αυξημένης ετοιμότητας της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι έχουν ακολουθηθεί όλα τα βήματα, που προβλέπει το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Θεσσαλονίκη και επιμένουν ότι τα έως τώρα δεδομένα δεν δικαιολογούν την ενεργοποίηση των διατάξεων της Π.Ν.Π., χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες δεν ολοκληρώνουν διαδικαστικής φύσεως ζητήματα, προκειμένου να μην υπάρχουν κενά, όταν χρειαστεί να ενεργοποιηθούν τα επόμενα στάδια του κυβερνητικού προγραμματισμού. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η 11μελης επιτροπή, που βρίσκεται πλέον σε διαρκή συνεδρίαση, αναμένεται βάσει της εξέλιξης των κρουσμάτων του κοροναϊού στην χώρα μας να αποφασίσει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ενεργοποιηθούν διατάξεις της ΠΝΠ. Στην απευκταία περίπτωση, που εντοπισθούν κρούσματα σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη τότε μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή διατάξεις, που σχετίζονται με περιορισμούς στις μεταφορές, αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ματαίωση εκδηλώσεων κτλ.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΛέσβος