Πολιτική|01.03.2020 13:55

Επικοινωνία Παυλόπουλου-Μητσοτάκη για πρόσφυγες-μετανάστες και ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου

Newsroom

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Προκόπη Παυλόπουλο είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη φύλαξη των συνόρων και την κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αξίζει, μάλιστα, να τονιστεί ότι στις 18:00 θα συγκληθεί εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). 

Παράλληλα, από τις Καστανιές Έβρου όπου και βρίσκεται, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι η  Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει ενίσχυση από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, «εάν χρειαστεί θα το κάνει». Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ΥΠΕΘΑ ενημέρωσε πως έχει μεταβεί στην περιοχή η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να αποκτήσει εικόνα για την δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα. Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι τα σύνορα «φρουρούνται και προφυλάσσονται άριστα».

Στο μεταξύ, έκρυθμη είναι η κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι μόνο τις τελευταίες 24 ώρες επιχείρησαν να περάσουν τον Έβρο 9.972 άτομα. ««Γύρω στις 2:00 τα ξημερώματα έγινε μία οργανωμένη μαζική κίνηση από πολυπληθή ομάδα νεαρών μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το σημείο που ονομάζεται Δάσος Καστανεών και δεν υπάρχει φράκτης (πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση)», αναφέρουν οι πηγές. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Καστανιών καταγγέλλει ότι Τούρκοι στρατιώτες έκοψαν σύρματα στον φράκτη με την Ελλάδα. «Δεν μπορούν να φυλαχτούν τα σύνορα, υπάρχουν περάσματα», δήλωσε το πρωί ο Σταύρος Τζιαμαλίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την ίδια ώρα που ο ΟΗΕ εκτιμά πως τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των χερσαίων συνόρων, μήκους 212 χιλιομέτρων.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςμετανάστεςΚΥΣΕΑπρόσφυγεςΠροκόπης Παυλόπουλος