Πολιτική|03.03.2020 15:17

Κομισιόν: Εξετάζονται τα μέτρα της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες

Μαρία Ψαρά

Την υποστήριξη της Ε.Ε. στην Ελλάδα επιβεβαίωσε σήμερα η Κομισιόν. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και θα βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση», είπε η επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ στην αίθουσα Τύπου.

Παραπέμποντας στις χθεσινές δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν, η εκπρόσωπος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοιχτή να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα. Η ίδια υπογράμμισε ότι ήδη αξιωματικοί του Frontex βρίσκονται στα ελληνικά σύνορα για να βοηθήσουν και σύντομα θα σπεύσουν και άλλες δυνάμεις. Δεν θέλησε να σχολιάσει για τα βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο με το ελληνικό Λιμενικό, λέγοντας ότι «η γνησιότητα των βίντεο που προβάλλονται από τα social media ελέγχεται».

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων του διεθνούς Τύπου ήταν επίμονες στο θέμα των μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως στην αναστολή των διαδικασιών για το άσυλο επί ένα μήνα. Η εκπρόσωπος Σπίναντ, αλλά και ο εκπρόσωπος για θέματα μετανάστευσης δήλωσαν ότι «τα μέτρα ελέγχονται» και ότι «λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως προβλέπει ο ΟΗΕ».

Πολλές ήταν και οι ερωτήσεις για το αν ο Frontex θα στηρίξει τις επιχειρήσεις του ελληνικού Λιμενικού για push backs ή για μαζικές επιστροφές. Επίσης, η Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι η ίδια και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί σέβονται τους διεθνείς νόμους, ωστόσο δε θέλησε να σχολιάσει.

Σε ερωτήσεις περί των κινήσεων του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, οι απαντήσεις ήταν φειδωλές. «Η διπλωματία δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας σε απευθείας μετάδοση», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο. Η Κομισιόν επανέλαβε ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, η συμφωνία για το προσφυγικό ισχύει και ότι αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

FRONTEX: Βοηθάμε όπως μπορούμε την Ελλάδα

Εκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του Frontex. Το συμβούλιο απαρτίζεται από εκπροσώπους των προϊσταμένων των συνοριακών αρχών των κρατών μελών της ΕΕ που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Σένγκεν, συν δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα μέλη λοιπόν συμφώνησαν ο Frontex να υποστηρίξει πλήρως την Ελλάδα όσον αφορά την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης στα εξωτερικά σύνορά της έναντι της Τουρκίας και να ενεργήσει με πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Επίσης, να εφαρμόσει την ταχεία επέμβαση στα σύνορα που ζήτησε η Ελλάδα και αποφάσισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής. Τα κράτη μέλη επιβεβαιώνουν την ετοιμότητά τους να παρέχουν τις αντίστοιχες υποχρεωτικές συνεισφορές τους στο πλαίσιο της ομάδας ταχείας αντίδρασης και τα τεχνικά στοιχεία ενεργητικού στο πλαίσιο της ομάδας εξοπλισμού ταχείας αντίδρασης συμπληρωμένα με πρόσθετες δεσμεύσεις από την ομάδα τεχνικού εξοπλισμού.

Επιπλέον, ο Οργανισμός είναι έτοιμος να επεκτείνει περαιτέρω την υποστήριξή του για την Ελλάδα σε άλλους επιχειρησιακούς τομείς ή / και τύπο βοήθειας στο πλαίσιο της εντολής του Frontex και ζητεί από τον Frontex και την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να αξιολογούν συνεχώς τις ανάγκες.

Βοήθεια θέλει να στείλει το εθνικιστικό φλαμανδικό κόμμα του Βελγίου

Εντωμεταξύ, το φλαμανδόφωνο εθνικιστικό N-VA ζητά ήδη από το Βέλγιο να βοηθήσει την Ελλάδα στέλνοντας αστυνομική ενίσχυση στα σύνορα. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Francken δήλωσε πως «εάν τα ελληνικά σύνορα καταρρεύσουν από την πίεση που δέχονται, ένα ρεύμα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών θα αρχίσει να κινείται προς τη Δυτική Ευρώπη. Τα σύνορα αυτά πρέπει να παραμείνουν απολύτως κλειστά, διαφορετικά το χάος της μετανάστευσης του 2015 θα επαναληφθεί. Επομένως, θα πρέπει να αποσταλεί επειγόντως αστυνομική ενίσχυση στην Ελλάδα, τόσο από το ίδιο το Βέλγιο όσο και από τα άλλα κράτη-μέλη».

ΈβροςΕυρωπαϊκή Ένωσηπρόσφυγεςμετανάστες