Πολιτική|10.03.2020 20:04

Κοροναϊός: Νέα έκτακτα μέτρα ανακοινώνει την Τετάρτη ο Μητσοτάκης

Newsroom

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετείχε στις 18.00 της Τρίτης σε τηλεδιάσκεψη, στην οποία είχε καλέσει τους ηγέτες της ΕΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα το πρόβλημα του κοροναϊού.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει το βράδυ της Τρίτης από την Αυστρία και την Τετάρτη θα κάνει ανακοινώσεις για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κοροναϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open Tv το οποίο μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Μετά τη συνάντηση με τον Σεμπάστιαν Κουρτς την Τρίτη για το Προσφυγικό/Μεταναστετυικό, αναφερόμενος στο ζήτημα του κοροναϊού, ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση για το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων, ως απαραίτητο μέτρο πρόληψης για να προλάβουμε τη γρήγορη εξάπλωση του ιού και να μην τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα». Έτσι κι αλλιώς, όλη την ημέρα ήταν σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Βασίλη Κικίλια.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη «να ενισχύσουμε περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας και να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους». «Είναι στην πρώτη προτεραιότητα της προσοχής μας. Έκκληση σε αυτές τις συνθήκες να παραμένουν στο σπίτι τους. Απαιτώ υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη. Είναι μια κρίση. Θα την περάσουμε όλοι μαζί ενωμένοι», προσέθεσε.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας. «Σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται», υπογράμμισε ενώ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό. 'Εθεσε παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.

Επίσης ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες) και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες) σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μετά την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.

Δείτε το ρεπορτάζ στο Open Tv

ΚορονοϊόςΚυριάκος Μητσοτάκηςμέτρα κορονοϊός