Πολιτική|26.10.2018 09:31

Συμφωνία Πρεσπών: Ανταλλάγματα ζητούν οι Αλβανοί των Σκοπίων

Χρήστος Τελίδης

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ξεκίνησε χθες τις επαφές µε τις Κοινοβουλευτικές Οµάδες των κοµµάτων για την ετοιµασία του πρώτου σχεδίου των συνταγµατικών τροποποιήσεων που θα κατατεθούν για να συζητηθούν στη Βουλή µέσα στο επόµενο διάστηµα.

Μάλιστα ο Ζάεφ έχει εκφράσει τη βούληση αυτή η διαδικασία να συντµηθεί χρονικά και να µη διαρκέσει περισσότερο από ένα δεκαπενθήµερο. Τα δύο αλβανικά κόµµατα είναι η Συµµαχία για τους Αλβανούς και το BESA, που έχουν επικεφαλής τον Ζιαντίν Ζάλα και τον Μπιλάλι Κασάµι αντίστοιχα. Τα δύο κόµµατα δεν συµµετέχουν στην κυβέρνηση, αλλά δέχθηκαν να ψηφίσουν στην κατ’ αρχήν ψηφοφορία τις συνταγµατικές αλλαγές. Τώρα, όµως, φαίνεται να επιφυλάσσονται για τις άλλες δύο ψηφοφορίες που απαιτούν επίσης την πλειοψηφία των 2/3 και την ψήφο 80 βουλευτών, αν δεν συζητηθεί το αλβανικό ζήτηµα και δεν υπάρξουν εξελίξεις.

Να σηµειωθεί ότι η καθιέρωση της αλβανικής ως της δεύτερης επίσηµης γλώσσας της χώρας ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής δύο φορές, αλλά µπλοκαρίστηκε από τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος αντισυνταγµατικά δεν υπογράφει τον σχετικό νόµο ώστε να δηµοσιευθεί στην εφηµερίδα της κυβέρνησης µε τον ίδιο τρόπο που δεν υπέγραψε και τον νόµο για τη Συµφωνία των Πρεσπών. Με την ονοµασία BESA υπάρχει και δεύτερο κόµµα, αυτό του Αφρίµ Γκάσι, το οποίο µαζί µε το µεγαλύτερο Κόµµα των Αλβανών του Αλί Αχµέτι και το DPA δεν θέτουν τέτοιο ζήτηµα, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα και ότι πρέπει να επικεντρωθούν στη Συµφωνία των Πρεσπών.

Ο γ.γ. της Συµµαχίας για τους Αλβανούς και δήµαρχος του Γκόστιβαρ, Αρµπέν Ταραγουάρι, δήλωσε ότι εφόσον τα αιτήµατά τους δεν γίνουν δεκτά τότε τα όργανα του κόµµατος θα αποφασίσουν εάν θα συµµετάσχουν στη διαδικασία. Υποστήριξε ακόµη ότι δεν πρόκειται για εκβιασµό, γιατί αυτό που ζητούν το είχε υποσχεθεί ο Ζάεφ από το 2016. Από την πλευρά του BΕSA (του Ζάλα) ο βουλευτής Φεντίµλ Ζεντέλι δήλωσε ότι το κόµµα του κατέθεσε τέσσερις προτάσεις για τροποποιήσεις στο Σύνταγµα, προσθέτοντας ότι «ήρθε η ώρα κάποια από αυτά τα πολιτικά ζητήµατα, που αφορούν τους Αλβανούς, να αποτελέσουν µέρος της συζήτησης και να υιοθετηθούν ώστε γίνει δυνατό να επιλυθούν».

Σε νέα παρέµβασή του, χθες, ο πρόεδρος Ιβάνοφ, µιλώντας σε συνέδριο στην Οχρίδα, υποστήριξε ότι η Συµφωνία των Πρεσπών αρνείται το δικαίωµα της αυτοδιάθεσης στη χώρα του και το δικαίωµα στην ελευθερία της γνώµης και της έκφρασης που εγγυάται η Οικουµενική ∆ιακήρυξη των Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων. «Η Ελλάδα επιµένει ότι το όνοµα “Μακεδονία” πρέπει να χρησιµοποιείται µόνο για τη διοικητική περιοχή που βρίσκεται στα σύνορά της. Οι γραφειοκράτες σε ορισµένους διεθνείς οργανισµούς διαγράφουν το όνοµα “∆ηµοκρατία της Μακεδονίας” και το επίθετο “µακεδονικός” µε τον ίδιο ζήλο που το έπρατταν πριν από 1.000 χρόνια οι Βυζαντινοί» είπε. Παράλληλα, για τη Συµφωνία των Πρεσπών ανέφερε ότι «έχει ως στόχο να µας κάνει µια υποσηµείωση στην Ιστορία κάποιου άλλου και έτσι να κλείσει το κεφάλαιο για την αυτοδιάθεση του µακεδονικού λαού και της κυρίαρχης και ανεξάρτητης ∆ηµοκρατίας της Μακεδονίας».