Κόσμος|15.04.2020 12:55

Μιχάλης Ιγνατίου: Σε δεινή θέση ο Τραμπ επιτίθεται σε κυβερνήτες και γυναίκες δημοσιογράφους

Μιχάλης Ιγνατίου

Γράφουμε και λέμε τα ίδια κάθε μέρα, αλλά φοβάμαι ότι για μεγάλο ακόμα διάστημα η εισαγωγή των κειμένων μας για τον κορονοϊό θα είναι η ίδια και απαράλλακτη. Ότι δηλαδή αυξήθηκε και χθες ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων μόλυνσης στην Αμερική... Δυστυχώς επανήλθαν οι ρυθμοί της περασμένης εβδομάδας. Αυξήθηκε και πάλι ο αριθμός των θανάτων σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Πάνω από 2.200 συνάνθρωποι μας έφυγαν. Όπως και να έχουν τα πράγματα λειτουργεί η εισήγηση και η προτροπή για να μείνουν οι πολίτες στα σπίτια τους. Αποδεικνύεται το καλύτερο «φάρμακο». Εάν δεν «έκλεινε» η Αμερική οι νεκροί θα ήταν πολλαπλάσιοι.

Εάν η Κίνα λέει την αλήθεια, το κλείσιμο της Ουχάν βοήθησε να εξαφανιστεί ο ιός, που ξεκίνησε από αυτή την πόλη και έφτασε στα πέρατα της Οικουμένης. Ηθελημένα ή όχι, το Πεκίνο ευθύνεται για τη λαίλαπα που σαρώνει τον πλανήτη.

Μέχρι αυτή τη στιγμή 25.981 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους από τον ιό. Τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 608 χιλιάδες. Στη Νέα Υόρκη οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο ήταν 778. Οι προβλέψεις για τους νεκρούς είναι ακόμα καταθλιπτικές. Θα είναι πολλές χιλιάδες.

Την ίδια στιγμή, το κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικά αρνητικό. Και γίνεται ακόμα πιο αρνητικό λόγω των απαράδεκτων αντιδράσεων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τα έχει βάλει με θεούς και δαίμονες. Έχει αντιληφθεί ότι δεν πείθεται ο λαός με τις δικαιολογίες του.

Χθες και προχθές ήταν τόσο θυμωμένος που δεν ήξερε τι έλεγε. Συμπεριφερόταν ως ταύρος σε υαλοπωλείο. Έδειξε και μία κάκιστη συμπεριφορά εναντίον των γυναικών δημοσιογράφων, οι οποίες υπέβαλαν με ευγενικό τρόπο τις ερωτήσεις τους. Χθες απείλησε άλλο δημοσιογράφο ότι εάν επέμενε να ερωτά θα διέκοπτε τη συνέντευξη Τύπου και θα έφευγε...

Απλά δεν δέχεται, δεν ανέχεται την κριτική. Έχασε τον έλεγχο διότι η εφημερίδα New York Times και άλλα σοβαρά μέσα ενημέρωσης, απέδειξαν ότι είχε πληροφορηθεί για την επικινδυνότητα του ιού πριν από δύο μήνες. Και επέλεξε να μην κάνει τίποτα. Όσο προχωρούν οι μέρες και οι πολίτες πληροφορούνται περισσότερα πράγματα, τόσο πιο αρνητικός και επιθετικός θα γίνεται. Ήταν σε έξαλλη κατάσταση. Και χθες, και προχθές και κάθε μέρα. Αυτή δεν είναι συμπεριφορά που περιμένει κανείς από τον ηγέτη της αμερικανικής υπερδύναμης.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις Λοιμώξεις και τις αλλεργίες, ο Άντονι Φάουτσι, στέκεται ακόμα βράχος απέναντι στους σχεδιασμούς του κ. Τραμπ, που επιθυμεί να επαναφέρει τη χώρα στην προηγούμενη κατάσταση. Έστω και αν κινδυνεύει η Αμερική να εισέλθει σε μία νέα περίοδο αβεβαιότητας. Ο κ. Τραμπ αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν θα απολύσει τον κ. Φάουτσι. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς τον κ. Φάουτσι στην Ομάδα Εργασίας του Λευκού Οίκου, θα είχαν γίνει ακρότητες και οι νεκροί θα ήταν πολύ περισσότεροι. Αυτός και οι υπόλοιποι επιστήμονες έπεισαν τον κ. Τραμπ να πάρει τα μέτρα, τα οποία βεβαίως έλαβε πολύ αργά. Και αυτή η αργοπορία κόστισε σε ανθρώπινες ζωές.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν η χώρα εξέλθει σύντομα από την καραντίνα, ο ιός θα επιστρέψει δριμύτερος τον Ιούλιο. Και τότε δεν θα μπορεί το αμερικανικό σύστημα υγείας να τον αντιμετωπίσει. Αυτή η προειδοποίηση δεν σταματά τον κ. Τραμπ να σχεδιάζει. Προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπών για να οργανώσουν την επιστροφή στην κανονικότητα. Σ’ αυτές συμμετέχουν, βεβαίως-βεβαίως, και η θυγατέρα του και ο γαμπρός του. Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή; Αναμένεται να κάνει σχετική ανακοίνωση τις επόμενες 24 ώρες, όπως ενημέρωσαν οι συνεργάτες του τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Τραμπ ξεκίνησε και ένα ανηλεή πόλεμο με τους κυβερνήτες των πολιτειών, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν έφτασε η ώρα για να ανασταλούν τα μέτρα που έχει λάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Τους απάντησε ότι αποφασίζει και διατάζει... Ούτε στην... Τουρκία να ήμασταν!

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, δήλωσε ότι θα αρνηθεί εντολή επαναλειτουργίας της πολιτείας κατά τρόπο που θα έθετε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

«Αν μου έδινε εντολή επαναλειτουργίας, δεν θα το έκανα», είπε απαντώντας στον κ. Τραμπ και τόνισε ότι πρόκειται για συνταγματική σύγκρουση, ανάμεσα στις πολιτείες και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που θα επιλυόταν στο δικαστήριο, τόνισε ο κ. Κουόμο.

Όπως είπε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, «άλλωστε, οι πατέρες του αμερικανικού έθνους αυτό το θέμα το έχουν λύσει». Και πρόσθεσε με περισσή δόση ειρωνείας:

«Υπήρχε αυτή η αντιδικία. Αυτό έγινε πολύ καιρό πριν. Ανθρωποι που ονομάζονταν Χάμιλτον και Τζέφερσον και Μάντισον και Ουάσινγκτον κατέληξαν σε αυτό. Συνέταξαν ένα έγγραφο που ονομάζεται Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Και λέει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει απόλυτη εξουσία. Λέει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είπε ο πρόεδρος. Λέει ότι τέτοιες εξουσίες θα είχε ένας βασιλιάς», υπογράμμισε.

Όμως ο «βασιλιάς» Τραμπ είναι εντελώς γυμνός. Άφησε ανοχύρωτη τη χώρα και τώρα που βλέπει τους νεκρούς και την Αμερική «κλειστή», τρέχει και δεν προλαβαίνει. Και αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, τις επιρρίπτει στον …Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος βεβαίως από τον Ιανουάριο του 2017 δεν είναι πρόεδρος της υπερδύναμης…

ΚορονοϊόςΗΠΑΝτόναλντ ΤραμπΝέα Υόρκη