Κόσμος|19.04.2020 18:17

Ρωσία: Ο λόγος που εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα κορονοϊού και το πασχαλιάτικο μήνυμα του Πούτιν

Newsroom

Με μεγάλη καθυστέρηση αλλά δυστυχώς με απόλυτη συνέπεια η Ρωσία εισέρχεται στην καρδιά της πανδημίας του κορονοϊού προκαλώντας ανησυχία στον πληθυσμό της χώρας. Την Κυριακή του Πάσχα ανακοινώθηκαν 6.060 νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο.σημειώνοντας νέο ρεκόρ ημέρας και με την ημερήσια αύξηση να κινείται σταθερά σε ποσοστό 20%.

Ανάλογο ποσοστό αύξησης παρουσιάζει και ο αριθμός των νεκρών οι οποίοι πάντως παραμένουν σε χαμηλή αντιστοιχία σε σχέση με τα καθημερινά κρούσματα. Το τελευταίο 48ωρο ανακοινώθηκαν 48 νεκροί από τον covd-19

Η εξήγηση της αύξησης κρουσμάτων

Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων οφείλεται στην διεύρυνση των ελέγχων στον πληθυσμό της χώρας, ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν καθόλου συμπτώματα ή έχουν ήπια συμπτώματα και εν τέλει περνούν τη νόσο χωρίς συνέπειες. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να μην δίνουμε στη δημοσιότητα τα σωστά στοιχεία με τα νέα κρούσματα. Ο λαός πρέπει να είναι ενημερωμένος για τη σοβαρότητα της κατάστασης», ανέφερε στο πρακτορείο TASS εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης. Πάντως παρατηρητές σε θέματα της πανδημίας υποστηρίζουν πως το πρόβλημα στην Ρωσία έχει γίνει πλέον ορατό, ο κόσμος ανησυχεί και η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει πιο αυστηρά μέτρα με την επιβολή καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας πρέπει να δείξει το πρόβλημα στον λαό.

Μπήκε πρώτη φορά στην 10αδα

Η Ρωσία με τα 6.060 κρούσματα που ανακοίνωσε την Κυριακή του Πάσχα έφτασε τα 42.853 και εισήλθε για πρώτη φορά στην πρώτη 10αδα των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα προσπερνώντας το Βέλγιο αλλά και τη Βραζιλία η οποία επίσης μέρα με τη μέρα παρουσιάζει όλο και περισσότερα κρούσματα.

Αντίθετα η κατάσταση είναι καλύτερα στον απολογισμό των θυμάτων. Επισήμως 361 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ρωσία και η χώρα βρίσκεται στην 26η θέση της σχετικής λίστας πολύ πίσω από την Ινδία, το Εκουαδόρ και την Αυστρία.

Το καθησυχαστικό μήνυμα Πούτιν

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε την πασχαλινή ομιλία του για να ηρεμήσει τους φόβους, λέγοντας ότι η κατάσταση με την πανδημία στη Ρωσία είναι διαχειρίσιμη. «Οι αρχές όλων των επιπέδων λειτουργούν με απλοποιημένο, ομαλό τρόπο και αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους έχει ανατεθεί. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Η κοινωνία μας στο σύνολό της ενώνεται όταν αντιμετωπίζει μια κοινή απειλή. Όπως έχω πει επανειλημμένα, έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Εχουμε υγιή και ισχυρή οικονομία, επιστημονικές δυνατότητες, την απαραίτητη υλική βάση και ιδιαίτερα επαγγελματική υγειονομική περίθαλψη», είπε ο Πούτιν.

Επίκεντρο η Μόσχα

Το επίκεντρο της πανδημίας είναι η Μόσχα και τα περιχωρά της. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των μολύνσεων που αναφέρθηκαν την Κυριακή, δηλαδή, τα 4.279 καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές. Η πυκνοκατοικημένη πόλη είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης με περίπου 13 εκατομμύρια κατοίκους και η περιοχή του μετρό περιέχει περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους.

Εκτός της Μόσχας, ο κοροναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη Ρωσία, με τον Νίζνι Νόβγκοροντ να έχει 129 κρούσματα, την Αγία Πετρούπολη 114, το Αρχαγκέλσκ 109.

ΜόσχαΡωσίαΚορονοϊός