Κόσμος|20.04.2020 11:21

Κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρώπη - Συνεδριάζουν οι Εξωτερικές Υποθέσεις

Μαρία Ψαρά

Κάθε μέρα που περνάει είναι ολοένα και πιο κρίσιμη για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η Δευτέρα του Πάσχα ξεκινάει με την τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Οι διπλωμάτες των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν την πρόταση «οδικού χάρτη» της Κομισιόν για έξοδο από την κρίση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής δημιουργίας Ταμείου Ανάκαμψης.

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα είναι η Σύνοδος Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης. Η συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ πριν από δύο εβδομάδες άφησε πολλά ανοιχτά θέματα - και η τελευταία τοποθέτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Κόντε ενάντια στη θέση της Γερμανίας σχετικά με το κοινό χρέος υποδηλώνει ότι θα χρειαστεί ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων για να κλείσει συμφωνία.

Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η δέσμη μέτρων που έχει υιοθετήσει η Ευρώπη μέχρι στιγμής, ενώ είναι ευπρόσδεκτη, είναι ανεπαρκής. Οι διπλωμάτες σήμερα στις Βρυξέλλες θα ενημερωθούν για τις τελευταίες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο η Ιταλία, η Γαλλία και άλλοι θέλουν να χρηματοδοτηθούν από κοινό χρέος. Η συνάντηση θα μπορούσε να μας δώσει μια πρώτη αίσθηση για το αν ένα «χορταστικό» Ταμείο είναι το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε από την τηλεδιάσκεψη των ηγετών την Πέμπτη.

Πάντως, οι προειδοποιήσεις για ένα γρήγορο τέλος στο ευρωπαϊκό όνειρο αυξάνονται. Μετά τον Μακρόν, το ίδιο επανέλαβε και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Επιπλέον, ο αριθμός των ηγετών που εκφράζουν ανησυχίες ότι ενδέχεται να χάσουν τις επόμενες εκλογές από τους λαϊκιστές περιλαμβάνουν τώρα όχι μόνο τον Κόντε της Ιταλίας και τον Σάντσεθ της Ισπανίας και φυσικά τον Μακρόν.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το έχουμε ακούσει. Το έργο της ΕΕ είναι ισχυρό, πολύ δυνατό», είπε ο Σαρλ Μισέλ διαφωνώντας με τον Μακρόν για τα περί διάλυσης της Ευρώπης. Η Φον Ντερ Λάιεν επίσης  απέρριψε την ιδέα ότι η κρίση απειλούσε την κατάρρευση της ΕΕ: ​​«Όχι, νομίζω ότι αποδείξαμε ότι μπορούμε να μεγαλώσουμε με αυτήν την κρίση και είμαστε ξανά μαζί», είπε στην πορτογαλική εφημερίδα Expresso.

Η Φον ντερ Λάιεν επανέλαβε επίσης ότι ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ είναι η κύρια επιλογή της για οικονομική ανάκαμψη και ότι η επερχόμενη πρότασή της θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι (και δεν θα περιλαμβάνει περικοπές στα προγράμματα συνοχής). Σύμφωνα με τον Μισέλ, «έχουμε τα εργαλεία και την πολιτική βούληση να ξεπεράσουμε την κρίση».

Φαίνεται ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής είχε δεύτερες σκέψεις σχετικά με την προειδοποίησή της στους Ευρωπαίους να μην προβούν σε κράτηση για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και τώρα δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι Ευρωπαίοι θα βρουν τρόπους να κάνουν τις κατάλληλες διακοπές φέτος. «Νομίζω ότι θα βρούμε έξυπνες λύσεις για καλοκαιρινές διακοπές. Ίσως λίγο διαφορετικές, με άλλα μέτρα υγιεινής, με λίγο μεγαλύτερη κοινωνική απόσταση, αλλά είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε ότι θα βρούμε λύσεις», δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν στην πορτογαλική εφημερίδα Expresso σε συνέντευξη την Κυριακή.

Εξάλλου, η Βρετανία και η ΕΕ θα ξαναρχίσουν τις συνομιλίες σήμερα για τη μελλοντική τους σχέση, με το χρόνο να επιταχυνθεί μια συμφωνία μετά από διακοπή έξι εβδομάδων που προκλήθηκε από τον κορονοϊό. Αξιωματούχοι λένε ότι έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο πέρα ​​από τον προσδιορισμό των κύριων τομέων διαφωνίας. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Σκοτίας καλεί για επέκταση της περιόδου διαπραγμάτευσης κατά 2 χρόνια, δηλαδή το μάξιμουμ.

Συμβούλιο Εξωτερικών ΥποθέσεωνΣύνοδος ΚορυφήςΚορονοϊός