Κόσμος|20.04.2020 12:57

Μιχάλης Ιγνατίου: Η «βόμβα» του Τραμπ - Γιατί τηλεφώνησε Κυριακή του Πάσχα στον Ερντογάν;

Μιχάλης Ιγνατίου

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματά να εκπλήσσει, να προκαλεί στον υπερθετικό βαθμό, και να χρησιμοποιεί ανθρώπους, αλλά και γεγονότα για να κερδίζει πόντους, όπως πιστεύει ο ίδιος και οι συνεργάτες του, που ασχολούνται με την προεκλογική του εκστρατεία.

Την Κυριακή του Πάσχα, έκανε τρία πράγματα που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής διότι αφορούν και εμάς, τους Ορθόδοξους Χριστιανούς:

Απευθυνόμενος στο χριστιανικό ακροατήριο του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι να τηρήσουν τους ίδιους κανόνες κοινωνικής απόστασης στη διάρκεια του Ραμαζανιού με αυτούς που τήρησαν οι Χριστιανοί στη διάρκεια του Πάσχα εξαιτίας της επιδημίας του κορωναϊού.

  • Fair enough που λένε και οι Βρετανοί. Αλλά στην περίπτωση του κ. Τραμπ ήταν ακόμα μία προσπάθεια να αποκομίσει κέρδη από όλους αυτούς τους ανθρώπους στην Αμερική που αυτοχαρακτηρίζονται αντι-μουσουλμάνοι.

Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, και οι φανατικοί ισλαμιστές δεν πάνε πίσω. Και αυτοί θεωρούν τους Χριστιανούς εχθρούς και αν μπορούσαν θα τους εξαφάνιζαν από προσώπου γης.

Ο πόλεμος των θρησκειών είναι εδώ και πολύ καιρό κυρίαρχο στοιχείο στις ζωές των φανατικών. Και αν εκφράσει κανείς διαφορετική γνώμη τον …σκίζουν!

Ο κ. Τραμπ έκανε τη δουλειά του και σίγουρα κέρδισε πόντους. Το ερώτημα είναι πόσο Χριστιανός είναι ο ίδιος. Λέγονται πολλά. Και ακούμε πως αν δεν επέμενε τόσο πολύ η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ, που είναι ένα πολύ θρησκευόμενο άτομο, δεν θα πατούσε σε εκκλησία.

Η άποψη μου, λοιπόν, είναι ότι ο κ. Τραμπ χρησιμοποιεί τη θρησκεία για τον προεκλογικό αγώνα… Πιστεύει μόνο στον …Θεό Τραμπ!

Για να μην παρεξηγηθώ: Δεν έχει άδικο. Πρέπει να κλείσουν και τα τζαμιά όπως έκλεισαν οι εκκλησιές μας. Τελεία και παύλα. Οι χριστιανοί ηγέτες καλώς έπραξαν και προφύλαξαν τους πιστούς. Το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες. Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι νόμοι και οι κανόνες πρέπει να αφορούν όλους. Οι μουσουλμάνοι δεν είναι παιδιά κάποιου …ανώτερου Θεού. Για να εξηγούμαστε. Το παίζουν μονίμως θύματα…

T
  • Χθες, ο Αμερικανός Πρόεδρος τηλεφώνησε και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Φαναρίου. Καλώς έπραξε. Και έχει υποχρέωση να τον προσκαλέσει να επισκεφθεί επίσημα και το Λευκό Οίκο όταν περάσει η πανδημία. Τα παιγνίδια με το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρέπει να σταματήσουν.

Άλλωστε, ο κ. Βαρθολομαίος έκανε στην υπερδύναμη Αμερική μία μεγάλη χάρη με την υπόθεση της Ουκρανίας. Και ο κ. Τραμπ του οφείλει… Δεν έβγαλε την υποχρέωση με αυτό το τηλεφώνημα. Η Αμερική κέρδισε μία στρατηγική μάχη εναντίον της Ρωσίας λόγω του Οικουμενικού Πατριάρχη, τον οποίο ο φίλος του κ. Τραμπ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, πολεμά νύχτα-μέρα. Ο Αμερικανός πρόεδρος οφείλει να τον προστατεύσει από τον ισλαμο-εθνικιστή ηγέτη της κατοχικής δύναμης.

  • Ο κ. Τραμπ τηλεφώνησε και στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας. Του τηλεφώνησε την Κυριακή του Πάσχα. Γιατί; Για να μην παρεξηγηθεί επειδή μίλησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη; Προφανώς.

Δεν καταλήγω σε εύκολα συμπεράσματα. Αλλά αυτός είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται υπό εκβιασμό. Οι Έλληνες και οι Ελληνοαμερικανοί οπαδοί του έχουν κάθε δικαίωμα να υποστηρίζουν όποιον πολιτικό ηγέτη του κόσμου επιθυμούν. Αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας βρίζουν, επειδή εντοπίζουμε τον άκρατο φιλοτουρκισμό του Αμερικανού Προέδρου.

Σε καμία στιγμή των τουρκοαμερικανικών σχέσεων, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, δεν είχε τέτοια επιρροή κανένας Τούρκος ηγέτης στον ένοικο του Λευκού Οίκου. Για όλους εμάς, αυτή η πραγματικότητα είναι ο καλύτερος λόγος για να χάσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ο κ. Τραμπ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωσε ότι έγιναν οι τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριαρχή και τον κ. Ερντογάν. Αυτό δεν σήμαινε ότι δεν έγιναν, από τη στιγμή που εκδόθηκαν ανακοινώσεις από το Φανάρι και την Τουρκική Προεδρία… Αργά το βράδυ της Κυριακής ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε και τις δύο ομιλίες.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Για όσους ενοχλήθηκαν με τον χθεσινό τίτλο που βάλαμε στην είδηση για τον κ. Τραμπ, …ξύδι. Δεν φοβόμαστε το μπούλινγκ των πληρωμένων “τρολς”. Ήταν «βόμβα» η δήλωση του διότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τον «πόλεμο» των θρησκειών. Άλλα διαβάζουν μερικοί και άλλα καταλαβαίνουν. Απλά πράγματα… Αλλά έχουμε να κάνουμε με ψεκασμένους εθνικιστές, που από τη μία προσκυνούν την εικόνα του Τραμπ, που την ίδια στιγμή καλύπτει τον Ερντογάν σε όλα τα επίπεδα, και από την άλλη κάνουν τους …αντι-Τούρκους. 

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝτόναλντ Τραμπ