Κόσμος|13.12.2018 15:13

Ιταλία: Ο δάσκαλος που φέρνει τη γνώση και στα πιο απομακρυσμένα χωριά (vid)

Αθανασία Κουλέτα

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η αγάπη ενός εκπαιδευτικού για τα παιδιά και τα βιβλία; Η σωστή απάντηση είναι «πολύ μακριά». Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύει με την κινητή βιβλιοθήκη που έχει φτιάξει ένας συνταξιούχος δάσκαλος στην Ιταλία. 

Ο Antonio La Cava, αποφάσισε να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του. Έτσι, μετέτρεψε το τρίκυκλό του σε βιβλιοθήκη και τα τελευταία 20 χρόνια γυρίζει χωριά της περιφέρειας Μπαζιλικάτα στη νοτιανατολική Ιταλία, δίνοντας χαρά στα παιδιά με τα βιβλία του. 

Αναγνωρίζοντας πως δεν χαίρουν όλα τα παιδιά ίσης πρόσβασης σε διαφορετικά είδη βιβλίων και ειδικά στη νότια Ιταλία όπου το βιοτικό επίπεδο είναι εμφανώς χαμηλότερο από την κεντρική και βόρεια, ο La Cava είπε να καλύψει το κενό της Πολιτείας, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα κάθε παιδιού στη γνώση. 

Επισκέπτεται κυρίως περιοχές που έχουν λιγότερους από 1000 κατοίκους και ενθαρρύνει παιδιά και ενήλικες να διαβάζουν, να γράφουν, ακόμη και να δημιουργούν μικρού μήκους ταινίες εμπνευσμένες από κάποιο βιβλίο. 

«Ήθελα να περάσω το μήνυμα ότι ένα βιβλίο μπορεί να φτάσει οπουδήποτε», είναι η απάντησή του όταν ρωτήθηκε για τον λόγο που ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το βιβλίο δεν πρέπει να θεωρείται προνόμιο των ελίτ, αλλά να επανέλθει σε μια πιο ταπεινή βάση. 

Το BBC έκανε αφιέρωμα στον πιο γλυκό δάσκαλο που είδαμε τελευταία: 

δάσκαλοςβιβλιοθήκηβιβλίο