Κόσμος|13.12.2018 16:22

«Έφυγε» στα 92 του ο αθλητικογράφος που γλίτωσε από το Άουσβιτς

Μενέλαος Σεβαστιάδης

«Μπορεί να γλίτωσα, αλλά από το Αουσβιτς δεν απελευθερώθηκα ποτέ. Η κόλαση είναι παράδεισος σε σχέση με το Άουσβιτς». Ένας από τους ελάχιστους επιζώντες, μέχρι σήμερα, του Ολοκαυτώματος, ο αρχαιότερος ανταποκριτής της μεγάλης γαλλικής αθλητικής εφημερίδας "L' equipe", μέλος του Hall of Fame της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μπάσκετ FIBA, ο Ισραηλινός Νόα Κλίγκερ έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 92 χρόνων.

Πριν από δύο χρόνια βραβεύτηκε στην πατρίδα του ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία εν ενεργεία δημοσιογράφος. Αγαπούσε την πυγμαχία γιατί του έσωσε την ζωή, όταν στο Αουσβιτς έψαχναν πυγμάχους, προσποιήθηκε ότι ήταν ενώ δεν είχε σχέση και κέρδισε λίγο φαγητό και λίγο χρόνο που αποδείχθηκε σωτήριος, αλλά αφιέρωσε την ζωή του στο μπάσκετ. 

Διετέλεσε μέχρι και πρόεδρος της θρυλικής Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ μπήκε στο Hall of fame αφού ήταν, μακράν του δεύτερου, ο δημοσιογράφος που είχε καλύψει τις περισσότερες διεθνείς διοργανώσεις μπάσκετ στον κόσμο.

Από το 1953 ήταν ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας στο Ισραήλ, ενώ από το 1957 μέχρι και σήμερα ήταν ενεργός στην μεγαλύτερη ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth. 

Εκτός από τον αθλητισμό, αγωνίστηκε με πάθος, με ομιλίες και με κείμενα για να μην ξεχαστεί η θηριωδία του Άουσβιτς και να μην επέλθει λήθη. Πρόσφατα είχε μιλήσει και στην Ελλάδα με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Το ποδόσφαιρο των μελλοθάνατων» το οποίο περιγράφει... μέρος της ζωής του.

Νόα ΚλίγκερΆουσβιτς