Κόσμος|21.04.2020 18:19

Ερντογάν: Η καμπύλη της επιδημίας ισιώνει – Μετά το μπαϊράμι η κανονικότητα

Μαρία Ζαχαράκη

Στην εκτίμηση ότι η καμπύλη της επιδημίας ισιώνει, προέβη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι μετά το μπαϊράμι (τέλη Μαΐου) θα αποκατασταθεί η κανονικότητα στη χώρα.

«Η πανδημία, που είναι βασικά ένα υγειονομικό πρόβλημα, αποτελεί τη μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από την άποψη των οικονομικών επιπτώσεων. Ιδιαίτερα η απόγνωση των ανεπτυγμένων χώρων μπροστά στην επερχόμενη βαθιά κρίση έχει οδηγήσει αναγκαστικά στην αντιστροφή των προβλέψουν που αφορούν στο μέλλον. Όπως είναι φυσικό, η Τουρκία δεν θα μπορούσε να παραμείνει εκτός αυτής της διαδικασίας από τη στιγμή που είναι γείτονας χωρών με πολλές ευρωπαϊκές χώρες και με το Ιράν όπου το χτύπημα της πανδημίας ήταν βαρύ. Αλλά η διαφορά μας από τις άλλες χώρες είναι τόσο το γεγονός ότι έχουμε μια γερή υποδομή στον τομέα της υγείας όσο και το ότι προχωρήσαμε στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων έγκαιρα. Γι’ αυτό το λόγο, σε αυτή τη φάση μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να ισιώσουμε την καμπύλη της επιδημίας. Πρώτα ο Αλλάχ, έχουμε σκοπό η χώρα μας να περάσει στην κανονικότητα μετά την εορτή του Μπαϊραμιού, αφού τηρήσουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τα μέτρα που έχουμε λάβει κατά το μήνα του Ραμαζανιού.

Είναι επίσης σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για καινούργιες καταστάσεις στην περιοχή μας και στην ανθρωπότητα μετά την πανδημία, πέρα από τον αγώνα κατά της ίδιας της πανδημίας. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου, προειδοποιήσαμε όλους τους υπουργούς μας σχετικά με αυτό το θέμα. Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να καταλάβει μία κεντρική θέση στην παγκόσμια διαδικασία αναδιάρθρωσης για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκειμένου να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία πρέπει να ετοιμαστούμε πνευματικά και σωματικά. Είναι αναγκαίο τόσο για την πολιτική μας ατζέντα όσο και για τις προσδοκίες του έθνους μας ως κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να κάνουμε μία αυστηρή προετοιμασία. Το κόμμα μας θα γίνει η ατμομηχανή αυτής της διαδικασίας στη νέα αυτή περίοδο όπως έκανε τα τελευταία 18 χρόνια», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚορονοϊός