Κόσμος|21.04.2020 19:22

Ιταλία: Όταν παιδιά με αυτισμό επιστρέφουν σε παιδική χαρά έπειτα από καιρό

Newsroom

Η αλλαγή στην καθημερινότητα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν υπήρξε για όλους μια εξίσου «εύκολη» υπόθεση. Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που φύσει ή θέσει δεν διαχειρίζονται με ψυχραιμία και καρτερικότητα τον εγκλεισμό στο σπίτι. Όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί αν, στις προηγούμενες «κανονικές» συνθήκες, συνέτρεχαν κάποιοι ιδιαίτεροι λόγοι, πλέον αυτοί οι λόγοι γίνονται πιο απροσπέλαστοι. 

Από τη στιγμή που η Ιταλία επέβαλε τα περιοριστικά μέτρα, τα παιδιά έπαψαν να πηγαίνουν σχολείο και έμειναν στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους, ανάμεσά τους και τα παιδιά με αυτισμό. Ωστόσο, ένα πάρκο στο Ρίμινι πήρε την απόφαση να ανοίξει τις πόρτες του γι' αυτά τα παιδιά, τηρώντας σειρά προτεραιότητας με κρατήσεις, ώστε να εφαρμόζονται παράλληλα και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Ο Nicola Coppa ήταν από τους πρώτους που πήρε τον γιο του Nino και πήγαν να παίξουν, πράγμα που όπως ο ίδιος δήλωσε στην κάμερα του BBC σήμανε μια μεγάλη διαφορά για το παιδί του, αφότου η καθημερινότητά του και οι δραστηριότητές του ανατράπηκαν εντελώς εξαιτίας της καραντίνας. 

«Είναι δύσκολο για τα παιδιά μας με αυτισμό. Είναι δύσκολο για όλα τα παιδιά, να είναι κολλημένα στο σπίτι για τόσο καιρό χωρίς να έχουν τίποτα να κάνουν», δηλώνει ο Nicola στην κάμερα του BBC. «Υπάρχουν μέρες που θέλει να βγει έξω. Δείχνει την πόρτα και παραπονιέται γιατί θέλει να βγει έξω αλλά δεν μπορούμε να βγούμε. Μου είναι δύσκολο να του εξηγήσω ότι η καθημερινότητά του έχει καταρρεύσει», συμπληρώνει. 

Περισσότερα, στο βίντεο του BBC που ακολουθεί:

Κορονοϊόςαυτισμόςπαιδιά