Κόσμος|22.04.2020 18:55

Ο Τραμπ, οι διαδηλώσεις κατά του lockdown και στο βάθος... οι εκλογές του 2020

Newsroom

Τον τελευταίο καιρό, διοργανώνονται όλο και πιο συχνά διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, με μερίδα Αμερικανών να ζητούν την άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στις Πολιτείες, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, τονίζοντας πως δεν σκοτώνει μόνο ο ιός αλλά και η πείνα. Χωρίς να έχει πάρει ξεκάθαρη στάση υπέρ των συγκεκριμένων διαδηλωτών - οι οποίοι, συχνά, στην πλειοψηφία τους είναι και υποστηρικτές του - ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει όχι μόνο να μην τον προβληματίζει τι θα φέρει η επόμενη μέρα της άρσης του lockdown αλλά, το αντίθετο, την επιζητεί.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του, είναι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος που, μέσω των Ρεπουμπλικανών κυβερνητών ή απλών ψηφοφόρων του, ενορχηστρώνει τις διαδηλώσεις ενάντια στην παράταση της καραντίνας. Το ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι πως κάποιοι από όσους εμπλέκονται στη διοργάνωση των διαδηλώσεων ενάντια στο lockdown, έχουν μια άμεση ή έμμεση σχέση με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ

AP Images

Ενδεικτικά, το Reuters αποκαλύπτει πως οι διοργανωτές της διαδήλωσης στο Μίσιγκαν της περασμένης εβδομάδας ενάντια στον δημοκρατικό κυβερνήτη Γκρέτσεν Γουίτμερ, ο οποίος επιδιώκει την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού με τη στρατηγική «Μένουμε Σπίτι», εμπλέκονται στην εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου Τραμπ. Συγκεκριμένα, στην Πολιτεία αυτή και με βάσει στοιχεία της αστυνομίας, περίπου 4.000 διαδηλωτές αποκαλύφθηκε πως συνδέονται με την εκστρατεία του Τραμπ και είναι μέλη των Ρεπουμπλικάνων.

Παράλληλα, σε άλλες πολιτείες, όπως η Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν και η Βόρεια Καρολίνα, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, στελέχη του κόμματος και σύμμαχοι του Τραμπ ενθάρρυναν τους οπαδούς τους μέσω social media να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες, που οργανώνονται συχνά από ακροδεξιούς ακτιβιστές και ομάδες υπέρ της οπλοκατοχής, ενώ έλαβαν μέρος και οι ίδιοι στις διαδηλώσεις.

Το γραφείο Τύπου της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου, όταν ρωτήθηκε για το αν εμπλέκεται στη διοργάνωση αυτών των διαδηλώσεων, αρνήθηκε να απαντήσει και αντ' αυτού έκανε αναφορά στις καθημερινές ενημερώσεις του Τραμπ, στις οποίες ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εκφράσει τη συμπάθειά του προς τους διαδηλωτές. Εξάλλου, σε μία από αυτές τις ενημερώσεις προ ολίγων ημερών, είχε δηλώσει πως κάποιοι κυβερνήτες το έχουν παρακάνει με τα μέτρα απαγόρευσης. 

Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, πως σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters το 88% των Δημοκρατικών και το 55% των Ρεπουμπλικανών που ρωτήθηκαν, δήλωσαν υπέρ της παράτασης των περιοριστικών μέτρων, παρά τον αντίκτυπο στην οικονομία. 

«Μόνο αυτός μπορεί να διορθώσει την οικονομία»

Φαίνεται πως η ύφεση που υφίσταται και θα υποστεί περαιτέρω στο μέλλον λόγω της πανδημίας έχει γίνει «βούτυρο στο ψωμί» του Αμερικανού προέδρου και του επιτελείου του για την προεκλογική του καμπάνια, γι' αυτό και επενδύουν πολύ στις διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων. 

AP Images

Στα emails που στέλνονται από το επιτελείο του, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως οι Δημοκρατικοί «σκοτώνουν» τις μικρές επιχειρήσεις, την ώρα που ο Τραμπ είναι ο μόνος ηγέτης που μπορεί αφενός να διορθώσει τα κακώς κείμενα της οικονομίας μαζί με τον περιορισμό του κορονοϊού. 

Στο στόχαστρο οι κυβερνήτες των Δημοκρατικών

Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, το 95% του πληθυσμού και 42 Πολιτείες συνολικά τελούν υπό καθεστώς περιορισμών, πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνονται και αρκετές με Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες, ακόμη κι αν αυτοί πήραν αργά και διστακτικά την απόφαση του lockdown.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι εν λόγω διαδηλώσεις στρέφονται κυρίως ενάντια των κυβερνητών των Δημοκρατικών. Επιπλέον, οι τρεις Πολιτείες που ανέφερε σε πρόσφατο tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος (Μίσιγκαν, Μινεσότα, Βιρτζίνια), θεωρούνται κομβικές για την επανεκλογή του το 2020.

Είναι ξεκάθαρο, κατά το δημοσίευμα, πως οι διαδηλώσεις αυτές παρέχουν στον Τραμπ τη στήριξη που χρειάζεται για τη στρατηγική που ακολουθεί στο ζήτημα του κορονοϊού. Για χάρης της επανεκλογής του, είναι διατεθειμένος να μεταθέσει τον δημόσιο διάλογο από το ζήτημα της δημόσιας υγείας σε εκείνο της οικονομίας. Και, δεδομένου, ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών δείχνει να εγκρίνει τα περιοριστικά μέτρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρειάζεται την κατάλληλη στιγμή για να το αλλάξει αυτό. Οι εν λόγω διαδηλώσεις ενισχύουν την προσπάθειά του, μεταφέροντας τη μάχη από τον Λευκό Οίκο στους δρόμους και από εκεί στα ΜΜΕ, όπου και παίζεται το παιχνίδι. 

Οι... viral γιατροί και νοσηλευτές ενάντια στους πολέμιους του lockdown

Μέσα σε όλα αυτά, οι υγειονομικοί εργαζόμενοι χτυπούν το δικό τους καμπανάκι, για την περίπτωση που η άρση των μέτρων γίνει βιαστικά και χωρίς πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα. Σε μία από τις διαδηλώσεις των πολέμιων του lockdown, τραβήχτηκαν - ίσως - κάποιες από τις φωτογραφίες της χρονιάς από τη φωτορεπόρτερ Άλισον ΜακΛάραν στο Ντένβερ. 

Στην πιο χαρακτηριστική από αυτές, η οποία έγινε και viral στο διαδίκτυο, ένας εργαζόμενος στην Υγεία στέκεται σιωπηλός αλλά αποφασισμένος μπροστά στο πολυτελές όχημα μιας γυναίκας που ωρύεται ενάντια στο lockdown στο Ντένβερ, ντυμένη στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας.

T

Η Αμερική, σε αυτή τη φάση, καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε εκείνους που εργάζονται στον τομέα της Υγείας και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τους κινδύνους που ελλοχεύει μια βιαστική άρση του lockdown και σε εκείνον που επενδύει στον λαϊκισμό για να βγει ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ. Όσο επιτακτική κι αν είναι η ανάγκη για εργασία για τον καθένα, δεν γίνεται παρά να συμφωνήσουμε πως η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Κάτι που οι ΗΠΑ, ήδη, το ανακαλύπτουν με τον πιο άχαρο τρόπο. 

Ντόναλντ ΤραμπκαραντίναΚορονοϊόςlockdown