Κόσμος|22.04.2020 18:54

Τουρκία: Συνωστισμός στα σουπερμάρκετ και στις αγορές λόγω καραντίνας

Μαρία Ζαχαράκη

Νέος συνωστισμός παρατηρήθηκε την Τετάρτη 22/4 στα σουπερμάρκετ της Τουρκίας λόγω της 4ημερης απαγόρευσης κυκλοφορίας από την Πέμπτη 23/4 σε 31 νομούς της χώρας, την πρώτη μεγάλης διάρκειας απομόνωση που επιβάλλει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Τα σουπερμάρκετ παρουσίαζαν σήμερα μεγάλες ελλείψεις σε βασικά αγαθά, ενώ οι ουρές έφταναν έξω από τις πόρτες. Πολίτες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν άλλα σουπερμάρκετ για να εξυπηρετηθούν, όπου κι εκεί ωστόσο η κατάσταση ήταν η ίδια. Άδεια ράφια και ώρες για να μπουν μέσα σε ένα κατάστημα.

Παράλληλα, η κίνηση στους δρόμους αυξήθηκε κατακόρυφα και οι υπαίθριες αγορές κατακλύστηκαν από κόσμο που προσπαθούσε να αγοράσει ό,τι μπορεί πριν κλείσουν τα καταστήματα. Η κοινωνική απόσταση σε πολλές περιπτώσεις πήγε περίπατο… Είναι χαρακτηριστικό ότι με την κάθε απαγόρευση που επιβάλλει η κυβέρνηση, ο κόσμος στην Τουρκία πανικοβάλλεται και σπεύδει μαζικά έξω για ψώνια, χωρίς να υπάρχει πρόγραμμα και σχέδιο επιβολής των μέτρων.

Η κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική από λαό και αντιπολίτευση για τον τρόπο διαχείρισης της επιδημίας του κορονοϊού. Μεγάλος αριθμός πολιτών δεν έχει παραλάβει τις μάσκες που υποσχέθηκε το κράτος - 5 ανά πολίτη - τα φαρμακεία καταγγέλλουν έλλειψη, ενώ την ίδια ώρα επικρίνουν τον Τούρκο πρόεδρο που στέλνει αεροπλάνα με μάσκες και ιατρικό υλικό σε άλλες χώρες.

Χωρίς τελειωμό είναι και η κριτική για τη διαφάνεια των στοιχείων για τους θανάτους και τα κρούσματα, με παράλληλο «κυνηγητό» γιατρών και όσων διαρρέουν στην κοινή γνώμη πιο «φουσκωμένα» νούμερα από τα επίσημα.

Του δόθηκε χάρη λόγω κορονοϊού και σκότωσε την κόρη του

Και την ίδια ώρα, ο νόμος περί χάριτος που ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες, απελευθερώνοντας πάνω από 90.000 κρατούμενους άρχισε να έχει ήδη… αποτρόπαιες παράπλευρες απώλειες.

Ένας άντρας είχε μπει στην φυλακή επειδή είχε μαχαιρώσει τη γυναίκα του. Προχθές βγήκε από την φυλακή, χάρη στο νόμο και γύρισε σπίτι λέγοντας στην αστυνομία ότι του λείπουν τα παιδιά του. Τον άφησαν να τα δει κι εκείνος σκότωσε στο ξύλο την 9χρονη κόρη του με μία ζώνη.

ΤουρκίαΚορονοϊόςκαραντίνα