Κόσμος|22.04.2020 23:24

Ως κι ο...Λένιν στηρίζει τη ρωσική καμπάνια «μένουμε σπίτι»

Θανάσης Αυγερινός

Τη σημερινή επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του ιδρυτή του σοβιετικού κράτους Βλαδίμηρου Ουλιάνοφ — Λένιν αποφάσισε να αξιοποιήσει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, προσπαθώντας να πείσει τους Ρώσους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τους αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις τους.

Αξιωματούχοι και ειδικοί επιστήμονες επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι η κορύφωση της πανδημίας δεν έχει έλθει ακόμη στη Ρωσία και θα πρέπει να αναμένεται έως τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, αρκεί να τηρηθούν οι κανόνες αυτοαπομόνωσης και καραντίνας. 

Σ' αυτό παρακινεί και ο «απογοητευμένος» από την καραντίνα Ρώσος επαναστάτης, ο οποίος καλεί τους οπαδούς και υποστηρικτές του να αναβάλλουν για αργότερα τους εκτεταμένους εορτασμούς, που σχεδίαζαν και αναγκάζεται να γευθεί μόνος την τούρτα των 150ών γενεθλίων του…

Η αλήθεια είναι ότι μικρή αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπό τον ηγέτη του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, βρέθηκε σήμερα στο Μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, όπου και κατέθεσαν τηρώντας υγειονομικές αποστάσεις λουλούδια και στεφάνια, όμως στο εσωτερικό του Μαυσωλείου, η ταριχευμένη σορός του Λένιν απεικονίζεται στα βίντεο, που υποτίτλισε στα ελληνικά το kosmodromio.gr να ξυπνά από τον αιώνιο ύπνο της και να συνειδητοποεί την λόγω κορονοϊού μοναξιά της...

Στα πρωτότυπα σποτάκια απεικονίζονται επίσης χαρακτηριστικές σκηνές της επαναστατικής δράσης του Λένιν, όταν καλούσε τους εργάτες του Πέτρογκραντ σε επανάσταση το 1917 πάνω σε τεθωρακισμένο όχημα αγγλο-ρωσικής κατασκευής από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή όταν συμμετείχε σε εθελοντικές εργασίες, τα λεγόμενα «κόκκινα Σάββατα».

Τα σποτάκια παραφράζουν χάριν της επικαιρότητας το δίστιχο του ποιητή Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι «πιο ζωντανός κι από τους ζωντανούς» από το επικό ποίημα «Β.Ι.Λένιν», που άρχισε να γράφει ο ποιητής στα τέλη του 1923, λίγο πριν το θάνατο του ηγέτη των μπολσεβίκων τον Ιανουάριο του 1924, για να το ολοκληρώσει το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. 

Το Μαυσωλείο του Λένιν μπροστά στα τείχη του Κρεμλίνου, στο κέντρο της Κόκκινης Πλατείας της Μόσχας προκαλεί κατά καιρούς πολλές αναταραχές στη ρωσική πολιτική ζωή, καθώς κάποιοι ζητούν την εξάλειψή του και κάποιοι το υπερασπίζονται ως σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής. Κατά τραγική ειρωνεία οι περισσότεροι επισκέπτες του είναι ως επί το πλείστον Κινέζοι και άλλοι ξένοι τουρίστες, οι οποίοι και φαίνεται πως το διέσωσαν και δευτερευόντως επισκέπτες από την ίδια τη Ρωσία. 

Άγνωστο αν και πόσο θα επηρεάσει τελικά την πορεία της επιδημίας η νέα καμπάνια της ρωσικής εκδοχής του «Μένουμε σπίτι», η οποία μέχρι στιγμής δείχνει να ελέγχεται ικανοποιητικά στη Ρωσία, όπου βέβαια καταγράφηκε άλλο ένα ημερήσιο «μαύρο ρεκόρ» με 57 νέους θανάτους σε ένα 24ωρο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα έχουν φτάσει τους 513 από την αρχή της επιδημίας και τα καταγεγραμμένα κρούσματα τις 58000 με 2,25 εκατομμύρια Ρώσων πολιτών να έχουν υποβληθεί σε εξέταση για τον κορονοϊό.

Βλάντιμιρ ΛένινΡωσίαΚορονοϊός