Κόσμος|23.04.2020 12:23

Πυρά τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Γαλλίας: Υποσκάπτουν τη λύση στο Κυπριακό

Μαρία Ζαχαράκη

Κατηγορίες εναντίον της Γαλλίας εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ότι υποσκάπτει τις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό, προσπαθώντας να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

«Στην πραγματικότητα η Γαλλία είναι εκείνη που υποστηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, που ενθαρρύνει τις δυνάμεις κατά της νόμιμης κυβέρνησης στη Λιβύη, υποσκάπτει τις δυνατότητες επίλυσης του Κυπριακού, αγνοεί επίμονα τα δικαιώματα των Τ/Κ και προσπαθεί να επιβάλει κυρώσεις στη  σύμμαχο Τουρκία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, απαντώντας στη συνέντευξη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στη «Λε Μοντ», κατηγόρησε τον Ιβ Λε Ντριάν ότι προσπαθεί να καλύψει το αδιέξοδο που βρίσκεται η Γαλλία με τον κορονοϊό, στοχοποιώντας την Τουρκία.

«Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση της Γαλλίας σε αυτές τις δύσκολες μέρες κι ότι δεν μπορεί να προσφέρει χείρα βοηθείας στους γείτονές της, την ώρα που η Τουρκία προστρέχει να βοηθήσει τους φίλους της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κατηγορεί τη Γαλλία και για την κατάσταση στη Λιβύη.

«Ας μην ξεχνούμε ότι η Γαλλία –κατά παράβαση του ψηφίσματος 2259 του ΣΑ του ΟΗΕ-  είναι εκείνη που πιστεύει ότι η μόνη οδός για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη είναι μέσω της στρατιωτικής μεθόδου, που έχει υπονομεύσει όλες τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός, που βομβαρδίζει νοσοκομεία ακόμη και τις μέρες της επιδημίας, που εμποδίζει την παραγωγή πετρελαίου -το μόνο έσοδο της Λιβύης- και έχει κόψει την παροχή του νερού, και εμποδίζει το τέλος της δυστυχίας του λαού της Λιβύης στηρίζοντας τον Χαφτάρ», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, που νουθετεί παράλληλα τη Γαλλία να στρέψει την προσοχή της στην επούλωση των πληγών των Γάλλων και των Ευρωπαίων και την προστασία από την επιδημία COVID-19.

«Για χάρη της ευημερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης, η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει κατά μέρος τον ανταγωνισμό και να σταματήσει να βλέπει την Τουρκία ως απειλή», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

ΓαλλίαΚυπριακόΤουρκία