Κόσμος|13.12.2018 20:07

Οι 10 πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο (pics)

Newsroom

Σοκ προκαλεί το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times» που επαναφέρει το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη χώρα της Ασίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι δέκα πιο τοξικές πόλεις του πλανήτη βρίσκονται όλες στη Β. Ινδία σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το 2018. Τις πέντε πρώτες θέσεις, με φθίνουσα σειρά, κατέλαβαν οι ινδικές πόλεις Κανπούρ, Φαριντάμπαντ, Βαρανάσι, Γκάγια και Πάτνα. Το Δελχί βρέθηκε στην έκτη θέση, ενώ ακολούθησαν οι, επίσης ινδικές, πόλεις Λάκναου (7η), Άγκρα (9η) και Μουζαφαρπούρ (10η).

Φωτογραφία: AP Images

Στην έκθεση εξετάστηκαν δείγματα από 4.000 πόλεις σε 100 διαφορετικές χώρες, σχετικά με τα ατμοσφαιρικά σωματίδια (PM) που έχουν διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (PM2.5) και μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η ιερή πόλη της Ινδίας, το Βαρανάσι, όπου η καύση των νεκρών γίνεται στις όχθες του ποταμού Γάγγη.

Φωτογραφία: AP Images

Η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που έχει αλλάξει εντελώς η ανθρωπογεωγραφία των καρκινοπαθών της χώρας. Πριν από 30 χρόνια, το 80- 90% των ασθενών που έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα ήταν καπνιστές, ηλικίας 50-60 ετών και κυρίως γένους αρσενικού.

Σήμερα, το 50% των ασθενών του Δόκτωρ Κούμαρ, χειρουργού στο Sir Ganga Ram Hospital στο Νέο Δελχί είναι μη καπνιστές. Εξ αυτών το 40% είναι γυναίκες και νεαρότερης ηλικίας. Το 8% των ασθενών είναι μεταξύ 30 και 40 ετών.

Φωτογραφία: AP Images

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet το 2017 η μόλυνση του αέρα σκότωσε 1.24 εκατομμύρια Ινδούς. Τα υψηλά αυτά ποσοστά οφείλονται στην εισπνοή αναθυμιάσεων καυσίμων σε συνδυασμό με τις βιομηχανικές εκπομπές, τη σκόνη των κατασκευών και την καύση των νεκρών.

Φωτογραφία: AP Images
πλανήτηςΙνδία