Κόσμος|23.04.2020 21:41

Ηχηρή αποδοκιμασία της Ουάσιγκτον στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Newsroom

Σε ηχηρή αποδοκιμασία των νέων προκλήσεων της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Open TV. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ανοιχτού Καναλιού και του Έθνους στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε γραπτή απάντηση στην οποία αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για τα δημοσιεύματα. Το τουρκικό γεωτρύπανο έφτασε στις 20 Απριλίου σε περιοχή όπου η Κύπρος διεκδικεί ως δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη».

«Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και εξακολουθούμε να καλούμε όλα τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή. Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις πρόσφατες αναφορές σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας για γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Αυτή η προκλητική ενέργεια αυξάνει την ένταση στη Μεσόγειο» προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η ανάπτυξη των πόρων στην ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ακόμη ότι «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου πρέπει να μοιραστούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Δείτε το βίντεο του OPEN

Στέιτ Ντιπάρτμεντκυπριακή ΑΟΖ