Κόσμος|23.04.2020 21:51

Σύνοδος Κορυφής: Οι 27 συμφώνησαν ότι διαφωνούν - Ετοιμάζεται το Ταμείο Ανάκαμψης

Μαρία Ψαρά

Συμφώνησαν στο πλαίσιο, διαφώνησαν στις λεπτομέρειες οι ηγέτες της ΕΕ. Στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 9 ώρα Ελλάδας, οι επικεφαλής των κρατών μελών εξουσιοδότησαν την Κομισιόν να συντάξει μια πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την κρίση του κορονοϊού.

Ο Πρόεδρος του ΕυρωπαΪκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν διαβεβαίωσαν ότι «η πρόταση θα είναι ισορροπημένη», μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, αλλά και για το ύψος που θα χρειαστεί. Πάντως μίλησαν για τρισεκατομμύρια ευρώ. Παρόλο που παραδέχθηκαν ότι είναι «πολύ επείγον θέμα», και πολιτικά, απέφυγαν να δώσουν συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια.

«Εκφράσαμε την ισχυρή πεποίθησή και επιθυμία όλων να προχωρήσουμε μπροστά. Με πρωταρχική μας έννοια την υγεία και την ασφάλεια, αλλά και έναν χάρτη για την έξοδο από την καραντίνα και την ανάκαμψη της Ένωσης», είπε ο Πρόεδρος Μισέλ. «Αλληλεγγύη, Συνοχή και Σύγκλιση είναι οι λέξεις κλειδιά», τόνισε. Ο ίδιος ενημέρωσε ότι οι ηγέτες ενέκριναν το «πακέτο» που πρότεινε το Eurogroup ύψους 540 δις. ευρώ, σε σχέση με την στήριξη της εργασίας (SURE), το δανειακό σχήμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. «Όλα αυτά θα λειτουργούν από 1ης Ιουνίου του 2020», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι επείγον και αναγκαίο. Θα πρέπει να έχει το κατάλληλο εύρος και να βοηθά τις χώρες που έχουν χτυπηθεί πιο βαριά από τον κορονοϊό. Αναθέσαμε την σύνταξη της πρότασης στην Κομισιόν, η οποία θα διευκρινίσει και την σχέση του Ταμείου με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», τόνισε. Από την πλευρά της, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν καλωσόρισε την εντολή που έλαβε η Κομισιόν από τους ηγέτες και διαβεβαίωσε ότι θα δουλέψει σε συνεργασία με τα κράτη μέλη για την πρόταση αυτή. «Υπάρχει ποικιλία απόψεων για τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια και ποια αναλογία θα πρέπει να έχουν στη νέα πρόταση, οπότε χρειάζεται ισορροπία», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Η απάντηση της ΕΕ πρέπει να διορθώνει τη βλάβη που προκάλεσε η κρίση, να φέρνει την ανάκαμψη και να προωθεί την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι ένα εργαλείο μπορεί να τα κάνει όλα αυτά και αυτό είναι ο ευρωπαΪκός προϋπολογισμός σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανασυγκρότησης», τόνισε.   Η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε για την αναγκαιότητα της δημιουργίας του νέου σχήματος, τονίζοντας ότι αλλιώς η ανάκαμψη δεν θα είναι συμμετρική, δημιουργώντας προβλήματα στην κοινή αγορά.

«Το ΑΕΠ πέφτει παντού, αλλά σε κάποιες χώρες περισσότερο όπως και σε κάποιους τομείς, όπως ο τουρισμός. Εκεί πρέπει να δώσουμε μια δυναμική απάντηση. Χρειαζόμαστε νέα οικονομικά εργαλεία, να ξαναδούμε τον προϋπολογισμό στην μετά-κρίση εποχή. Ο Πρόεδρος Μισέλ είπε επίσης ότι «οι ηγέτες καταδίκασαν ξανά τις παράνομες δραστηριότητες εξορύξεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Κύπρο και επανεπιβεβαίωσαν τα συμπεράσματα που είχε εκδώσει η Σύνοδος Κορυφής για το θέμα».

Επίσης, στις 6 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, αντί της Συνόδου Κορυφής που θα γινόταν στο Ζάγκρεμπ την ίδια περίοδο.

ΚορονοϊόςΣύνοδος Κορυφής