Κόσμος|25.04.2020 19:41

Τουρκία: Μείωση θανάτων και κρουσμάτων – Εξετάζονται μέτρα χαλάρωσης

Μαρία Ζαχαράκη

Σταθερή και σήμερα Σάββατο η κατάσταση του κορονοϊού στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι θάνατοι παραμένουν στους 100 –περίπου- την ημέρα, μετρώντας σήμερα 106 νεκρούς, και τα κρούσματα κάτω πλέον των 3 χιλιάδων, καταγράφοντας σε ένα 24ωρο 2.861 ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται στις 2.706 και των κρουσμάτων στις 107.773.

Αν και πρώιμη η εκτίμηση περί σταθεροποίησης, η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει και σκέφτεται μέτρα χαλάρωσης, όπως:

  • Να επιτρέψει στους ηλικιωμένους μία 3ωρη έξοδο τα Σ/Κ
  • Άνοιγμα καταστημάτων αρχές Μαΐου λόγω της χαμηλής καταναλωτικής κίνησης που απειλεί την τουρκική οικονομία
  • Άνοιγμα ξενοδοχείων τέλη Μαΐου, αλλά μόνο για Τούρκους τουρίστες και για τους ξένους τον Αύγουστο.
T

Μέτρα για τον τουρισμό – Τέρμα το all-inclusive για φέτος

Τα μέτρα που θα ισχύσουν για τον τουρισμό το καλοκαίρι στην Τουρκία αποκαλύπτει η εφημερίδα «Χουριέτ», έπειτα από συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων του τουρισμού. Σύμφωνα με τα μέτρα που εξετάζονται, τα ξενοδοχεία θα μπορούν να διαθέτουν μόνο το ήμισυ των εγκαταστάσεων στους πελάτες τους, να τοποθετούν λιγότερες ξαπλώστρες στις πλαζ και τις πισίνες για να επιτρέπουν την κοινωνική απόσταση, αλλά –κυρίως- θα απαγορευτούν τα all-inclusive πακέτα και οι τεράστιοι μπουφέδες. Φαγητό μόνο αλά καρτ.

Τα ξενοδοχεία ενδέχεται –με ορισμένες προφυλάξεις- να ανοίξουν στα τέλη Μαΐου, ωστόσο οι πτήσεις θα ξεκινήσουν μετά το άνοιγμα των τουριστικών μονάδων και οι ξένοι τουρίστες θα μπορούν να αρχίσουν να έρχονται στην Τουρκία από τα τέλη Αυγούστου και μετά. Ιούνιο-Ιούλιο και Αύγουστο η Τουρκία θα δουλέψει μόνο με εσωτερικό τουρισμό. Πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Τουρκίας, Φιρούζ Μπαγκαγιά, εκτιμά ότι οι περιορισμοί ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών.

Η τουρκική κυβέρνηση επανεξετάζει πώληση μασκών

Η τουρκική κυβέρνηση επανεξετάζει επίσης τη διάθεση των μασκών έναντι πληρωμής κι όχι δωρεάν, μετά τις χιλιάδες καταγγελίες πολιτών που δεν μπορούσαν να τις προμηθευτούν χωρίς κωδικό. Η κεντρική εκτελεστική επιτροπή του κόμματος συζητά την επιλογή της πώλησης των μασκών παράλληλα με τη δωρεάν διανομή τους στα φαρμακεία, πιθανώς με την εισαγωγή και μίας τιμής-πλαφόν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε ο ίδιος ανακοινώσει πριν από μερικές εβδομάδες ότι απαγορεύεται η πώληση μάσκας και είχε δεσμευτεί για διανομή δωρεάν. Ωστόσο, χιλιάδες πολίτες παραπονέθηκαν ότι δεν έλαβαν ποτέ τον κωδικό SMS από το υπουργείο Υγείας για να παραλάβουν τις μάσκες τους από τα φαρμακεία.

ΤουρκίαΚορονοϊόςμέτρα κορονοϊός