Κόσμος|25.04.2020 23:34

Εγκρίθηκαν 16 αποζημιώσεις για θύματα κορονοϊού που νόσησαν εν ώρα εργασίας

Newsroom

Μετά τη Γουχάν το Μπέργκαμο ήταν η δεύτερη πόλη του πλανήτη που βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας πληρώνοντας βαρύ τίμημα από το πέρασμα του κορονοϊού. Μία ολόκληρη γενιά ηλικιωμένων «χάθηκε» μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις επαγγελματιών που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα και πλήρωσαν με τη ζωή τους την επαγγελματική τους ιδιότητα. Περισσότεροι από 800 επαγγελματίες κυρίως γιατροί, παραϊατρικό προσωπικό, οδηγοί, μεταφορείς στα Κέντρα Υγείας και σε άλλες μονάδες υγειονομικών υπηρεσιών έχασαν τη ζωή τους στην πανδημία και εικάζεται πως βρίσκονται μεταξύ των 27.000 νεκρών που υπάρχουν στην Ιταλία.

«Οι ήρωες πρέπει να επιβραβεύονται»

«Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους που κλήθηκαν να υπερασπιστούν την κοινωνία μας και έχασαν τη ζωή τους μέσα στο περιβάλλον εργασίας τους; Πως θα ζήσουν οι οικογένειες τους αφού οι ίδιοι έχασαν τη ζωή τους στη μάχη για το καθήκον; Ποιος θα μεριμνήσει για αυτούς; "Έφυγαν" σαν ήρωες και οι ήρωες πρέπει να επιβραβεύονται», αναφέρουν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων αλλά και νομικοί που ετοιμάζουν μαζικές αγωγές. Στο Μπέργκαμο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 800 περιπτώσεις επαγγελματιών που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν για αποζημίωση από μετάδοση του COVID-19 στο χώρο εργασίας.

 Το προβλέπει ο νόμος στην Ιταλία

Το διάταγμα «Cura Italia», που κυκλοφόρησε στις 17 Μαρτίου, στην πραγματικότητα συμπεριέλαβε το COVID-19 στον κατάλογο των επαγγελματικών ασθενειών. Υπολογίζεται πως πάνω από 600 αξιώσεις αποζημίωσης προέρχονται από γιατρούς, νοσοκόμες και προσωπικό υγείας. Μάλιστα μόλις προχθές στο Μπέργκαμο ο ιατρικός κόσμος θρήνησε το θάνατο της πιο φημισμένης αναισθησιολόγου η οποία πήρε την σύνταξη της πριν λίγες εβδομάδες αλλά στρατεύτηκε στον κάλεσμα του ιατρικού συλλόγου και έμεινε για πολλές εβδομάδες μάχιμη, μέχρι που κόλλησε τον ιό και πέθανε.

Οι θάνατοι δύο διάσημων γιατρών

Αλλη περίπτωση είναι ο θάνατος του Δρ. Gianbattista Perego που συγκλόνισε τη βόρεια Ιταλία. Εκτός από την ιατρική κοινότητα αποζημιώσεις θα ζητήσουν εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών, το προσωπικό καθαριότητας, της διοίκηση, υπάλληλοι στα λεγόμενα «μπροστινά γραφεία» όπως ταμίες στα σούπερ μάρκετ. Αυτοί είναι υπάλληλοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι οι αποδέκτες αποζημίωσης σε περιπτώσεις όπου αποδεικνύεται ότι η μόλυνση συνέβη στο χώρο εργασίας ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από το σπίτι στην εργασία.

Οι 16 περιπτώσεις που προχωρούν αποζημιώσεις

Επίσης υπάρχουν 16 περιπτώσεις θανάτων που ήδη κινήθηκαν οι διαδικασίες αποζημίωσης μεταξύ αυτών ένας γιατρός από το Nembro, ένας υπάλληλος εταιρείας κηδειών του Osio Sopra και του Diego Bianco, του 46χρονου που παρείχε ιατρική βοήθεια στο σπίτι μέσω του αριθμού κινδύνου 118. Επίσης αναμένεται να αποζημιωθούν τρεις ταχυδρόμοι, μία νοσοκόμα, ένας υπάλληλος εταιρείας υπολογιστών, ένα διοικητικό υπάλληλο ενός νοσοκομείου, έναν φαρμακοποιό και έξι άτομα μεταξύ γιατρών και νοσοκόμων.

ΜπέργκαμοΚορονοϊόςαποζημιώσεις