Κόσμος|27.04.2020 11:29

ΗΠΑ: Ο κορονοϊός ώθησε 26,5 εκατομμύρια Αμερικανούς στην ανεργία - Δυσοίωνο το μέλλον

Newsroom

Το μεγαλύτερο πλήγμα από τον κορονοϊό, τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και σε παράπλευρες απώλειες, το έχουν δεχθεί οι ΗΠΑ. Η πάλαι ποτέ κραταιά παγκόσμια οικονομία έχει συρρικνωθεί και οι άνευ προηγουμένου περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας οδήγησαν 26,5 εκατομμύρια Αμερικανούς –αριθμός ρεκόρ– να προσφύγουν στο ταμείο ανεργίας από τα μέσα Μαρτίου.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προέβλεψε την Παρασκευή ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά σχεδόν 40% του ετήσιου ρυθμού της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ακόμη και το επόμενο έτος, το Γραφείο προβλέπει ότι η ανεργία θα είναι πάνω από 10%, ωστόσο, αυτό το ποσοστό μπορεί να αναθεωρηθεί προς το πάνω, όσο η η Αμερική συνεχίζει να δυσπραγεί από τους κλυδωνισμούς του κορονοϊού.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ είπε σε δημοσιογράφους ότι για τον Απρίλιο η ανεργία πιθανότατα θα φτάσει το 16%. «Πιστεύω ότι οι δύο επόμενοι μήνες θα είναι φρικτοί. Θα δούμε αριθμούς τόσο άσχημους όσο ποτέ», πρόσθεσε.

Πριν υποστεί το χτύπημα της πανδημίας, το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ κυμαινόταν σε χαμηλό πεντηκονταετίας, περί το 3,5%.

ΗΠΑανεργίαΚορονοϊός