Κόσμος|27.04.2020 15:04

Τουρκική δυσαρέσκεια για το «μη ευχαριστώ» του Δένδια για τους Έλληνες ναυτικούς

Μαρία Ζαχαράκη

Τη δυσαρέσκειά του στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, εκφράζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για το γεγονός ότι δεν ευχαρίστησε καν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη μεταφορά των 3 Ελλήνων ναυτικών από το Τζιμπουτί στην Άγκυρα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε ότι δεν περίμεναν «ευχαριστώ» από την Ελλάδα, έκαναν απλά το καθήκον τους ως άνθρωποι αλλά συστήνει στον Έλληνα ομόλογό του να μην μπλέκει την πολιτική με την ανθρωπιά.

«Μην μπλέκετε την πολιτική με τα ανθρωπιστικά θέματα. Δεν βοηθήσαμε τους 3 Έλληνες ναυτικούς για να μας ευχαριστήσετε, αλλά από ανθρώπινο καθήκον», έγραψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

T

Πώς έγινε η μεταφορά των ναυτικών

Τις λεπτομέρειες της μεταφοράς των 3 Ελλήνων ναυτικών από το Τζιμπουτί στην Άγκυρα έκανε γνωστές στο μεταξύ ο Τούρκος πρέσβης στο Τζιμπουτί, Σαλί Λεβέντ Σαχίνκαγιά, ο οποίος μιλώντας στο CNN Türk, δήλωσε ότι η επιχείρηση έγινε με παρέμβαση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Τζιμπουτί είπε ότι στις 24 Απριλίου το βράδυ επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί του ο πρέσβης της Ε.Ε. στο Τζιμπουτί και του ζήτησε να επιτραπεί στους 3 Έλληνες ναυτικούς να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος διάσωσης των Τουρκικών Αερογραμμών της 25ης Απριλίου που θα μετέφερε Τούρκους πολίτες στην Άγκυρα.

«Αν η τουρκική κυβέρνηση τους επιτρέψει να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος και στη συνέχεια με ειδικό όχημα μεταφερθούν από την ελληνική πρεσβεία στα Ύψαλα, η ελληνική πλευρά θα είναι πολύ ικανοποιημένη», του ανέφερε ο πρέσβης της Ε.Ε., σύμφωνα με τον Τούρκο πρέσβη στο CNN Türk.

Ο Λεβέντ Σαχίνκαγια ενημέρωσε αμέσως το τουρκικό ΥΠΕΞ, στη συνέχεια μίλησε και με το ελληνικό προξενείο στο Τζιμπουτί, καθώς και με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα.

«Η διαδικασία αυτή μας απασχόλησε όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα με παρέμβαση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δόθηκε η σχετική άδεια. Το βράδυ της 25ης Απριλίου επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος και οι 3 Έλληνες ήταν πολύ ευχαριστημένοι. Χάρηκαν. Ευχαρίστησαν την τουρκική κυβέρνηση και το τουρκικό ΥΠΕΞ», ανέφερε ο Τούρκος πρέσβης.

Πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης σήμερα γράφουν ότι «Η Τουρκία διέσωσε τους 3 Έλληνες ναυτικούς στο Τζιμπουτί».

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΝίκος ΔένδιαςΤζιμπουτί